![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 76 Dołączył: 19-June 06 Skąd: Olsztyn Użytkownik nr: 1.888 ![]() |
2,5 szklanki mąki krupczatki
125 g masła, 5 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 4 łyżki śmietany (nie była konieczna), 2 żółtka i 1 białko, skórka z cytryny lub esencja waniliowa, 1 białko do posmarowania. Nadzienie (do wyboru): konfitura wiśniowa, marmolada, Nutella wymieszana z posiekanymi orzechami. Cukier puder do posypania. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Mąkę posiekaj z masłem, połącz z resztą składników i szybko zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm, potnij na trójkąty. Na środku podstawy nałóż łyżeczkę nadzienia, zwiń ciasto w rogalik zaczynając od podstawy. Ułóż na natłuszczonej blasze, odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach C. Oprósz cukrem pudrem. Takie rogaliki nasmaczniejsze są ciepłe, a ponieważ robiłam z dwóch porcji i wyszło ich od groma nadmiar zamroziłam a potem odgrzewałam w piekarniku. Źródło: "Moje gotowanie" październik 2007 |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.533 Dołączył: 23-December 04 Skąd: prawie Warszawa Użytkownik nr: 236 ![]() |
Upiekłam rano, do teraz wszystko zjedzone, zdjęć nawet nie zdążyłam zrobić
![]() Rogalik smaczne nie tylko na ciepło. Z tej porcji wyszły mi dwie pełne blachy. Na pewno do powtórki, bo roboty z nimi niewiele, a efekt ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27th April 2018 - 07:16 |