IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Rogaliki krucho - drożdżowe
Arribeth
post 14 Feb 2008, 10:21
Post #1





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 76
Dołączył: 19-June 06
Skąd: Olsztyn
Użytkownik nr: 1.888



2,5 szklanki mąki krupczatki
125 g masła,
5 dag drożdży,
5 łyżek cukru,
4 łyżki śmietany (nie była konieczna),
2 żółtka i 1 białko,
skórka z cytryny lub esencja waniliowa,
1 białko do posmarowania.

Nadzienie (do wyboru):
konfitura wiśniowa,
marmolada,
Nutella wymieszana z posiekanymi orzechami.

Cukier puder do posypania.

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Mąkę posiekaj z masłem, połącz z resztą składników i szybko zagnieć ciasto.

Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm, potnij na trójkąty. Na środku podstawy nałóż łyżeczkę nadzienia, zwiń ciasto w rogalik zaczynając od podstawy. Ułóż na natłuszczonej blasze, odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach C. Oprósz cukrem pudrem.

Takie rogaliki nasmaczniejsze są ciepłe, a ponieważ robiłam z dwóch porcji i wyszło ich od groma nadmiar zamroziłam a potem odgrzewałam w piekarniku.

Źródło: "Moje gotowanie" październik 2007
Go to the top of the page
 
+Quote Post
urbasia
post 12 Jun 2011, 19:44
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.533
Dołączył: 23-December 04
Skąd: prawie Warszawa
Użytkownik nr: 236



Upiekłam rano, do teraz wszystko zjedzone, zdjęć nawet nie zdążyłam zrobić icon_biggrin.gif
Rogalik smaczne nie tylko na ciepło. Z tej porcji wyszły mi dwie pełne blachy.

Na pewno do powtórki, bo roboty z nimi niewiele, a efekt mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23rd July 2017 - 21:50