Frittata ze szparagami i porami*

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
No a wiec po robieniu gnocchi ze szparagami zostalo mi sporo szparag do wykorzystania ktore postanowilam zuzyc an dzisiejsze sniadanie. Jak sie okazuje, szparagi na sniadanie to naprawde wysmienity pomysl szczegolnie jak je polaczyny z jajem
icon_smile.gif


2 lyzki masla
1 szklanka pokrojonego w plasterki pora ( ja dalam zielona cebulke bo nei mialam pora)
2 1/2 szklanki pokrojonych na niewielkie kawalki ( 1 cm) szparag
1 szklanka pokrojonnych w plasterki shittake grzybow ( niekoniecznie)
8 bardzo duzych jaj
1 szklanka sera Fontina lub innego ulubionego sera ( w niewielka kostke)
sol, pieprz
1/4 szklanki startego Parmesanu

Nagrzwc piekarnik ( z broilerem), Rozpuscic maslo w ciezkiej patelni takiej co mozna potem wlozyc do piekarnika. Dodajemy pora i saute przez 4 minuty . Nastepnie dodajemy szparagi i grzyby, doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy na malym gmiu przez kolejne 6 minut- szpragi maja byc miekkawe.
Jaja, 3/4 szklanki sera , sol i pieprz razem laczymy w miseczce,, nastepnie dodajemy do naszych juz miekkich warzyw- pozostawiamy na gazie az calosc bedzie bardziej przypominac omlet a nie ruchliwa jajecznice. na koncu poyspujemy resztaka fontiny i parmezanu i wkladamy do piekarnika na 3 minuty.

Kroimy jak pizze

Smacznego
mniam.gif



Przepis z epicurious
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
pewnie goopie pytanie, ale czy te szparagi dajesz juz ugotowane? czy jednak surowe?