Tarta czekoladowa

AnEvelin

Member
Cze 22, 2007
67
0
0
Przepis pochodzi z dodatku do gazety wyborczej z 13.02.2006 wyszperałam go całkiem niedawno ale odrazu zdobył moje srce i żełądek męża
Polewa

1/2 słoika dżemu malinowego
10 dag gorzkiej czekolady
1/2 szklanki śmietanki ( ja używam 18%)

czekolad+śmietankę+ przetary przez sito dżem rozpuścić na małym ogniu w rądlu. Następnie wlej do wysmarowanej tłuszczem formy.

Ciasto
1 szklanka mąki
1/4 szklanki tłustego mleka
100 ml wrzątku
2 łyzki kakao
1/3 szklanki dżemu malinowego
1/2 łyżeczki esensji waniliowej
1/3 szklanki białego cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
10 dag miękkiego masła
2 jajka
tłuszcz do wysmarowania formy

kakao rozpuścićw 100ml wrzątku, dodac esensję waniliowa, przetarty dżem i mleko. Masło utrzyj z cukrem i pokoleji dodawaj jajka ciągle ucierając. do masy dodawaj na przemian mąke z saodą i mase kakaową. Wlej do formy na polewę.

Piecz 30-35 min w temp 180C. Po upieczeniu odczekaj 10 min przykryj formę talerzem i obróć ją do góry dnem tak aby ciasto znalazło sie na talerzu podawaj na gorąco.

a teraz trochę porad z praktyki ja uzywam dżemu truskawkowego pół do polewy pół do ciasta. Jeżeli nie masz brązowego cukru trudno ja tez nie daję 1/2 szklanki białego. Dżemu nie chce mi sie przecierac przez sito miksuje go. Ciasto piecze się od 40-45 minw 200C.

Zachęcam do spróbowania
02.03.2008_019.JPG
02.03.2008_020.JPG
 

Załączniki

  • 02.03.2008_019.JPG
    02.03.2008_019.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 1
  • 02.03.2008_020.JPG
    02.03.2008_020.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 1