Ryż z kurczakiem po argentyńsku

kitek

Member
Maj 26, 2006
166
0
0
Składniki:

- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa kurczaka (w wersji dla wegetarian może być kalafior)
- 2 posiekane cebule
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 listek laurowy
- 4-5 pokrojonych chili
- 1/2 szklanki białego wina
- 1.5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 szklanki ryżu
- 2-3 posiekane łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki orzechów pecan lub migdałów
- sól
- 1 szklanka mrożonego groszku

Sposób przyrządzania:

Rozgrzej olej, podsmaż kurczaka (lub kalafior). Gdy będzie brązowy, dodaj cebulę i czosnek, a potem bazylię, listek laurowy, chili i wino. Po 2 minutach dodaj pomidory, wlej bulion i 1/2 l wody. Dokładnie wymieszaj, wsyp ryż, wrzuć seler oraz orzechy lub migdały. Posól, gotuj 10 minut (ryż powinien być jeszcze jędrny). Dodaj groszek, gotuj kolejne 10-12 minut, aż ryż będzie całkiem miękki. Uzupełniaj wodę, która wyparuje w trakcie gotowania.

Przepis pochodz z kulinarego atlasu świata.


Danie proste w przygotowaniu,treściwe i smaczne.
IMG_2897.gif
 

Załączniki

  • IMG_2897.gif
    IMG_2897.gif
    583.9 KB · Wyświetleń: 1