Ciasto orzechowe niesamowicie

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Ciasto orzechowe niesamowicie

Tylko dla tych, co nie mogą żyć bez orzechów: ciasto tak bardzo orzechowe, że bardziej już nie można.

25 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
5 jajek
szczypta soli
kilka połówek orzechów do dekoracji

na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
3-4 łyżki mleka
cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Ostudzić.

Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym.
Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.

Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm.

2940.jpg
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
robilam to ciasto pare miesiecy temu
nie doczekalo nastepnego dnia
jest pyszne (tu jest ikonka oblizujaca sie )
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Nutinko, kolejny fantastyczny przepis... Upiekłam ciasto wczoraj, dziś polałam polewą z białej czekolady, oprószyłam kakao, przystroiłam orzechami włoskimi. Moja rodzina, a zwłaszcza mój mały siostrzeniec byli zachwyceni.
Ciasto nie jest ani lekkie ani zbyt ciężkie, takie w sam raz. Lekko wilgotne i bardzo aromatyczne.
Dziękuję za fantastyczną recepturę (i jak zwykle, proszę o więcej :banana: )
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ciasto w jesiennym nastroju... Wspaniale..
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
czy mozna potraktowac jako baze do tortu??
ja tak nie cierpie biszkoptow
icon_sad.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Nanusia na bank nie powinno być więcej, bo tutaj rolę mąki przejmują tak jakby orzechy i mąki potrzeba niewiele.

Kermidt mozna potraktować jako bazę do tortu- moja Mamusia piecze podobne ciasto jako bazę do słynnego na pol lubelszczyzny ;) tortu orzechowego no i że jest znakomite to nie muszę chyba pisać
icon_smile.gif
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
moje już upieczone i właśnie stygnie

zastanawiam się czy nie przełożyć go "Pysznym kremem czekoladowym" Simony
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
mysle sobie ile wspolnego ma to ciasto z ciastem Grzegorza z nuta mocno orzechowa czy jakos tak.
Bo tamto mi nie pasowalo. Ale to chyba nie to samo...
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Tamto (Grzegorza) jest bardziej wilgotne (bo chyba jest tłuszcz).
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Robiłam kiedyś coś podobnego tylko nie jako całe ciasto a w małych miseczkach.

Jedzący sie nachwalic nie mogli, więc dodaję opinię
icon_smile.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
zrobilam bardzo dobra babeczka, ja bym tylko przelozyla to kremem i .. moze lepiej nie bo znowyu przytyje. Moja rodzina zjadla w pol godziny :lol: