Udziec jagnięcy z sosem miętowym

ortica

Member
Sty 8, 2007
418
0
0
Składniki dla 6-8 osób

udziec jagnięcy (około 2,5 kg)
1 łyżka posiekanego rozmarynu
bulion (ile trzeba)
sól i pieprz

Sos miętowy:
1 pęczek mięty
3 łyżki białego octu winnego
4 łyżki wody
1 łyżka cukru

Mieszamy sól i pieprz z posiekanym rozmarynem i nacieramy mieszanką udziec jagnięcy. Brytfannę smarujemy oliwą i układamy w niej udziec jagnięcy i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 20 minut, polewając od czasu do czasu gorącym bulionem. Zdejmujemy pokrywkę, obniżamy temperaturę piekarnika do 180°C i pieczemy około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: do małego rondla wlewamy wodę i dodajemy cukier, gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną miętę i biały ocet winny. Odstawiamy do ostudzenia i miksujemy. Podajemy ciepły udziec jagnięcy polany sosem własnym, a osobno w sosjerce sos miętowy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: