IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Piersi kurczaka faszerowane z aromatycznym farszem, twaróg i arachidy
osulka
post 26 Mar 2008, 12:07
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.004
Dołączył: 9-August 07
Skąd: Kraków/ Jasło
Użytkownik nr: 4.961



Na obiad w świeta Wielkanocne moja mama wymyśliła farsz do kurczaka - a cała potrawa zawojowała kubki smakowe i rodzinke.

To czysty banał a Niebo w gębie.....

Składniki:
piersi kurczaka
biały ser (najlepiej wiejski prawdziwy, a jak nie to półtłusty)
orzechy arachidowe (użyłyśmy Lihgt)
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Kamisa, czosnek

Wykonanie:
Piersi umyć, obkroić z tłuszczu i błonek, delikatnie robić. Ewentualnie mozna nie rozbijać a wyciąc kieszeń na nadzienie. Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, przyprawa do kurczaka, czosnkiem.
Farsz- uprazyc orzechy arachidowe w dowolnej ilości. Polecam by było ich dużo icon_smile.gif Rozkruszyc widelcem ser, wymieszac z orzechami, przyprawic sola i odrobina pieprzu.
Można spróbować jakis innych wariacjii przyprawowych ale prostota zawsze najlepsza. icon_smile.gif
Piersi nadziewamy farszem i zawijamy w ruloniki które spinamy wykalaczkami. Układamy je w naczyniu, polewamy oliwą, może być np. jakaś aromatyczna, i zapiekamy w 200 stopniach C przez 35 min pod przykryciem, a następnie odkrywamy i pieczemy aż będą rumiane i całkiem upieczone.
Podajemy posypane uprażonymi arachidami. Świetnie smakuje z podpieczonymi ziemniaczkami i sałatką z sosem vinegrette.

Niestety nie mam zdjęć tego mięska, ale wizualnie to nic niezwykłego, nic nie widać oprócz upieczonej roladki i wychodzących przypieczonych orzeszków, ale zapewniam że są boskie i jak zrobie je znów to załącze foto.

Smacznego mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18th April 2014 - 16:39