salatka ziemniaczana-Kartoffelsalat

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
salatka ziemniaczana

1 kg dobrych nie rozwalajacych sie ziemniakow
1 lyzeczka kminku
2 srednie cebule
200 ml rosolku moze byc z kostki
100 ml octu(ja daje jablkowy)
100 ml oleju np.slonecznikowego lub z pestek winogron
2 wiazki szczypiorku
sol,pieprz

ziemniaki ugotowac w lupinach z kminkiem ok.25-30 minut
cebule porkoic w mala kostke

ziemniaki obrac i pokroic w plasterki, posypac cebula

rosolek zagotowac z polowa octu i goracym polac ziemniaki, przyprawic do smaku sola i pieprzem, delikatnie wymieszac i zostawic na 30 minut

resztke octu ubic na kremowa mase z olejem dodac polowe szczypiorku pokrojonego w kostke i polac salatke
resztka szczypiorku posypac salatke

smacznego
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
joannas, moze jak najbardziej siedziec przez noc w lodowce :!:
taka przegryziona jest jeszcze lepsza

nic sie nie odlewa, wszystko wsiaka ;)

uwazaj z octem, powinnien byc taki lagodniejszy, najlepszy jablkowy moim zdaniem 8)
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Carbo a ten ocet ubity z olejem tworzy jakiś "sos" coś w stylu śmietany?
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
nie, nie jak smietana, no moze smietana jesli chodzi o konsystencje

ale staje sie taki gestszy cos jak vinegret ;)
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Oki no chodziło mi o kosystencję
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Zrobiłam do grilla. Wszystkim, którzy jedli bardzo smakowała. Na początrku miałam wrażenie, że za kwaśna wyszła, ale w rezultacie okazało się, że nie. Nie powiem, że vinegrait pomieszany z gorącym bulionem wyszczypał mi oczęta, ale jednak warto było.

Dzięki Carbo za przepis ;)
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zaserwowano mi Kartoffelsalat w schronisku na szycie włoskich dolomitów - badzo dobra. Ale chyba jest to przepis niemiecki - prawda Carbo?
Poza tym, ja jestem fanką ziemniaków, bez względu na porę dnia i nocy
fiesgrins.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
podnosze bo bardzo lubie i mam pytanie, kiedys mama pracowala w Bawarii i oni do tej salatki dodawali usmazony, odsaczony z tluszczu boczek - slyszeliscie o czyms takim moze?
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Carbo, ta salatka jest wspaniala, wczoraj zrobilam, pyszna na cieplo i na zimno po nocy wlodowce. Dalam jedna spora slodka cebule i ocer jablkowy. Proporcje super, nie jest za ictowa juz prawie cala sama zezarlam, tylko troszke malzonkowi na sniadanie zostawilam - taka ze mnie dobra zona. Dorzuce wkrotce zdjeicie, bo zrobilam
icon_biggrin.gif
)
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
ojjj cieszce sie, ze smakuje
icon_exclaim.gif
no i syso piekne zdjecie

jesli chodzi o wysmazony chudy boczek to jak najbardziej mozna dodac