Chleb z ciecierzycą i marynowanym pieprzem

cipcipkurka

Member
Maj 26, 2006
468
0
0
Pierwotnie przepis maszynowy, jednak tylko wyrabiam w maszynie.

250 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
175 g dobrze odsączonej ugotowanej ciecierzycy (taka z puszki w maszynie wyrabia się na gładko, tym razem użyłam gotowanej przez siebie i pomimo tego, że była miękka, pozostały wyraźne grudki)
500 g mąki
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki marynowanego różowego pieprzu
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (dodane po brzęczyku; z braku różowego wsypałam 4 łyżeczki zielonego).

IMG_0075.JPG

Maszyna wyrobiła ciasta, ja przebiłam, uformowałam okrągły bochenek, posypałam mąką, przykryłam ściereczką, zostawiłam w spokoju, aż wyrósł, piekłam w nagrzanym piekarniku z naczynkiem żaroodpornym z wodą.
Zdjęcie środka postaram się zrobić później.
 

Załączniki

  • IMG_0075.JPG
    IMG_0075.JPG
    701 KB · Wyświetleń: 0

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Bardzo ciekawy przepis.
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Idealny na weekend ciecierzycowy!!! Może ktoś zrobi
icon_wink.gif
 

cipcipkurka

Member
Maj 26, 2006
468
0
0
Bea73 @ 5 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=686244ale ile pieklas? i w jakiej temperaturze?
Zadajesz trudne pytania, a wydawało mi się, że zręcznie ominęłam ten temat
icon_mrgreen.gif


Piekę na oko, pewnie ze 40 minut, nigdy nie patrzę na zegarek. A temperatura koło 200 stopni.

IMG_0086.JPG

Tak wygląda po przekrojeniu. Następnym razem zrobiłabym z ciecierzycy zapuszkowanej, taki z miazgą ciecierzycową bardziej mi odpowiadał. I chyba nie oszczędzałabym pieprzu.
Dodam, bo zapomniałam o tym, że przepis pochodzi z książki "The Ultimate Bread Machine Cookbook" J. Shapter:
http://www.allbookstores.com/book/97807548...e_Cookbook.html

I dziękuję za pochwały
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • IMG_0086.JPG
    IMG_0086.JPG
    645.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
Zrobilam. Skladalam metoda Bertineta, dalam dwie lyzeczki pieprzu rozowego, wierzch posypalam sezamem. Wyszedl bardzo ladny, wysoki bochenek. Miazsz jest ladny, ale troche lepki za co na pewno jest odpowiedzialna ciecierzyca. Bardzo smaczny, jedynie pieprzu dla mnie za duzo choc i tak dalam polowe. Moze moj pieprz jest mocniejszy, sama nie wiem...

Ogolnie bardzo polecam i dziekuje za swietny przepis:) Szczegolnie pasuja do niego sery, my jedlismy z brie i gorgonzola.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dziewczyny a jakiej mąki używałyście?