- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Biszkopt:
8 jajek
35 dag cukru
40 dag mąki
15 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. żółtka utrzeć z cukrem
2.Ciągle ucierając mase żółtkową dodawać na przemian olej i ciepłą wode
3.Dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , nadal ucierać.
4. Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5.Podzielić ciasto na 2 części , do jednej dodać kakao.
6.Piec ciasta osobno w wąskich foremkach w temp. 180 st. przez około 1 godzine.
Pokaż załącznik 24378
7.Kiedy ciasto ostygnie, pokroić w kromki
Pokaż załącznik 24379
Masa:
4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń cytrynowy ( może byc śmietankowy)
kostka masła
kostka margaryny ( najlepsza jest ,,Kaśka,,)
sok z połowy cytryny
Masa:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. pozostałą szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną . Dodać do gotującego mleka, zagotować.
Margaryne z masłem utrzeć dodając ostudzony budyń i pomału wlewając sok z cytryny ( ciągle ucierać) .
Kromki ciasta układać na przemian . Przekładać masą
pozostałą masą posmarować ciasta, jedno można posypac kokosem a drugie gorzką czekoladą
Pokaż załącznik 24380
Pokaż załącznik 24381
KROIĆ PO SKOSIE!!!
8 jajek
35 dag cukru
40 dag mąki
15 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. żółtka utrzeć z cukrem
2.Ciągle ucierając mase żółtkową dodawać na przemian olej i ciepłą wode
3.Dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , nadal ucierać.
4. Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5.Podzielić ciasto na 2 części , do jednej dodać kakao.
6.Piec ciasta osobno w wąskich foremkach w temp. 180 st. przez około 1 godzine.
Pokaż załącznik 24378
7.Kiedy ciasto ostygnie, pokroić w kromki
Pokaż załącznik 24379
Masa:
4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń cytrynowy ( może byc śmietankowy)
kostka masła
kostka margaryny ( najlepsza jest ,,Kaśka,,)
sok z połowy cytryny
Masa:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. pozostałą szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną . Dodać do gotującego mleka, zagotować.
Margaryne z masłem utrzeć dodając ostudzony budyń i pomału wlewając sok z cytryny ( ciągle ucierać) .
Kromki ciasta układać na przemian . Przekładać masą
pozostałą masą posmarować ciasta, jedno można posypac kokosem a drugie gorzką czekoladą
Pokaż załącznik 24380
Pokaż załącznik 24381
KROIĆ PO SKOSIE!!!