Tort śmietankowy

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Tort śmietankowy

Biszkopt:

Upiec biszkopt z 6 jajek w tortownicy o średnicy 28 cm

po wystudzeniu wyjąc z formy i przekroić na 3 placki.
f_0005135.jpg


biszkopt nasączyć (sok z cytryny + woda_ wódka, jeśli nie będzie dla dzieci)
f_0005136.jpg


Masa (podobna do tej )
- 1l śmietany 30% (lub 36%)
- 6 łyżek cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- puszka brzoskwiń (choć myślę, że z wiśniami byłby jeszcze lepszy)

brzoskwinie pokroić i odsączyć
f_0005158.jpg


bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone (dalej ubijać) i brzoskwinie
f_0005159.jpg


biszkopty przełożyć masą
f_0005160.jpg


Wierzch z masy cukrowej i lukru. Aby masa cukrowa się nie roztopiła, tort trzeba pokryć (góra i boki masą maślaną)

Masa maślana

- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego)
- sok z cytryny (z ok. połowy)

Jajka ubić z cukrem, ekstarktem waniliowym w kąpieli wodnej do białości. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, a następne dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.
Masą maślaną wysmarować tort (masy zostanie, można wykorzystać do przyklejenia reszty ozdób).
f_0005176.jpg


Na to położyć równomiernie masę cukrową.

Masa cukrowa (wychodzi biała!) (na podstawie niewyprasowanej masy Alki )
- ok.300 g cukru pudru
- 50 g glukozy ( w proszku Delecty)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody

żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę. poczekać, aż glukoza się rozpuści (nie gotować)

Kiedy syrop przestygnie, dodać kilka kropel olejku migdałowego i stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając, aż masa będzie jak plastelina, ale nie będzie kleić się do rąk.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę. Ostrożnie przenieść na tort. Odciąć niepotrzebną masę. Z pozostałej masy uturlać wałek i przykleić (za pomocą pozostałej masy maślanej) na dół tortu.

wierzch udekorować lukrem i perełkami

Lukier

sok z połowy cytryny i łyżeczką wody utrzeć do białości z cukrem pudrem (tyle cukru, aby lukier bł biały i dosyć gęsty). Przelać do papierowej tytki (zrobić z papieru do pieczenia) i robić "esy-floresy". Do lukru przykleić jadalne perełki. Powiedzmy, że wszło mi tu drzewko szczęścia ;)

f_0005170.jpg


f_0005171.jpg


i czas na degustację
f_0005201.jpg


f_0005202.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
Piękny ,piękny
Mi sie wydaje ,że on nie jest aż tak słodki i chyba spokojnie może być bez owoców(np można dać startej drobno czekolady gorzkiej do jednej części masy tortu-ja dawałam jeszcze do drugiej startej białej czekolady ,a smarowałam jedna część biszkoptu kwasnym dżemem)
Ta masa słodka jest tylko na wierzchu
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
nie musi być z owocami
icon_smile.gif

dałam owoce ze względu na dzieci

jeśli z owocami, to moga być inne np: wiśnie, mandarynki.myślę, że płaki migdałowe teżby się tu dobrze komponowały.

toert nie jest mocno słodki, bo nie lubię słodkich
icon_smile.gif

jesli chcesz jeszcze mniej słodki, to daj 1 łyżkę mniej cukru pudru do masy śmietanowej.

biszkopt nasączyłam mocno kwaśnym płynem (sokz cytrtyny+ woda), masy maślanej dałam niewiele, tylko tyle, żeby przykleić mase cukrową

zamiast masy cukrowej moższ dać po prostu bitą smietanę, wówczas nie rób masy maślanej.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
anbetung.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Dobra robota.
Sprawozdawcza robota, ale pewnie i dla podniebienia uniesienie
icon_wink.gif


Pysznie wyglada.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
tak samo mi sie podoba jak i truskawkowy, ciezko sie zdecydowac ktory wybrac !!!! ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

andy8

Member
Mar 15, 2007
79
0
0
Ja zrobiłam kiedyś masę śmietanową z serkiem mascarpone i niestety masa była za rzadka,teraz będę robić tylko z dodatkiem żelatyny bo tort rozciapany nie ma wyglądu ale to tylko moje zdanie
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,868
207
63
Siostro, ta masa maślana kwaskowa jest? Bo zależy mi na białej i kwaskowatej. Bo właśnie do przyklejenia tej masy cukrowej potrzebuję, która paskudnie słodka jest, żeby smak przy okazji trochę złamać.

I jeszcze pytanie, gdzie kupiłaś te perełki? W Astrze stoisko z nimi w remoncie i nie ma
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jakież to musi być pyszne
lecker.gif
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Masa maślana jest kwaskowa.
Co do słodyczy masy cukrowej to mam wrażenie, że ona wydaje się być bardzo słodka w pierwszym momencie, później jednak smaki się przełamują i już tak bardzo słodko nie jest.
Zrobiłam na dzisiejszą uroczystość (chrzciny) ten tort, ż tym że bez owoców i z mniejszą ilością śmietany. Przeżyłam horror najpierw przy robieniu masy cukrowej, potem przy nakładaniu jej na tort. No i jeszcze stwierdziłam że wybrałam za toporną dekorację na tort komunijny, mam nadzieję dostać rano coś bardziej subtelnego.
Padam na nos.
Dobranoc.
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,868
207
63
basiau @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702116Co do słodyczy masy cukrowej to mam wrażenie, że ona wydaje się być bardzo słodka w pierwszym momencie, później jednak smaki się przełamują i już tak bardzo słodko nie jest.
Zrobiłam na dzisiejszą uroczystość (chrzciny) ten tort, ż tym że bez owoców i z mniejszą ilością śmietany. Przeżyłam horror najpierw przy robieniu masy cukrowej, potem przy nakładaniu jej na tort. No i jeszcze stwierdziłam że wybrałam za toporną dekorację na tort komunijny, mam nadzieję dostać rano coś bardziej subtelnego.
Basia, zdradzisz szczegóły horroru? Żebym wiedziała czego się wieczorem spodziewać
icon_smile.gif

Ja robiłam tę masę cukrową na próbę i nawet po dwóch dniach się nie przełamało i mdliło mnie od tej słodyczy, fakt, że dość grubo rozwałkowane było, za to pod spodem bardzo cienka warstwa czegoś kwaśnego była, dziś spróbuję trochę inaczej.

P.S. Mam nadzieję, że rozumiesz, że znalezienie odpowiedniego pudełka i odstanie w kolejce na poczcie w tym tygodniu mnie przerosło?
icon_smile.gif
Paczka pójdzie najpóźniej we wtorek, postaram się w poniedziałek.
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
masa maślana jest raczej słodka, dlatego koniecznie trzeba dać sok z cytryny i wtedy jest ok, tort też nasączam czymś kwaśnym i naprawdę tot nie jest słodki
masy maślanej nakłada się bardzo mało na tort (masy zosanie) i jest naprawdę mało wyczuwalna

perełki zamawiałam kiedyś na allegro i mam do tej pory, bo rzadko używam (zeby sobie na nich można połamać ;) )
możliwe, że są w Kauflandzie, tam mają dużo bajerów do dekoracji
na 100% są na hali targowej, w różnych kolorach

basiau, nie wiem, dlaczego wyszły Ci problemy z ą masą
icon_sad.gif
Trzymam kciuki za dalsza dekorację
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,868
207
63
Siostra_Ducket @ 10 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702126perełki zamawiałam kiedyś na allegro i mam do tej pory, bo rzadko używam (zeby sobie na nich można połamać ;) )
możliwe, że są w Kauflandzie, tam mają dużo bajerów do dekoracji
na 100% są na hali targowej, w różnych kolorach
W Kauflandzie nie ma, choć bajerów faktycznie dużo. Ale alarm odwołany, w moim bałaganie w szafce znalazłam 1/3 pudełeczka, więc musi wystarczyć.

Trzymajcie kciuki, bo będę robić dziś wieczorem, jak zawalę, to będzie jakiś horror, komunia jutro rano :D