Wareniki czyli pierogi ruskie na cieście na zakwasie*

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,671
490
83
Pierogowe ciasto na zakwasie?O tak !Te ciasto na pierogi jest wyjątkowe ,mięciutkie ,super się wałkuje ,wspaniale współgra z farszem
Przepis znalazła i przetłumaczyła Joanna
bussi.gif

100_0583.jpg
A przepis jest od Ayn
http://aynmark.blogspot.com/2007/01/blog-post_14.html
tu cytuję tłumaczenie Joanny,,

Wareniki:
Ciasto:
1 szklanka pszennego zakwasu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki
Wymieszać zakwas z jogurtem i jajkiem. Dodać sól i cukier. Partiami dodawać mąkę i zagnieść na lśniące, elastyczne i gładkie ciasto. Wyrabiać około 5 minut.
Przykryć folią i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Nadzienie:
800 g ziemniaków ( ugotowanych, ugniecionych na puree i ostudzonych)
1 cebula ( posiekana i podsmażona)
250 g miękkiego twarogu
Wymieszać składniki nadzienia, doprawić do smaku.
Wałkować cienko ciasto, formować nieduże pierożki. Gotować w posolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulą lub z masłem i śmietaną."
-ja robiłam dokładnie wg przepisu te pierogi
-wykorzystałam też ciasto do pierogów z farszem gryczanym z twarogiem
100_0574.jpg
100_0575.jpg
 

Załączniki

  • 100_0583.jpg
    100_0583.jpg
    663.8 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_0574.jpg
    100_0574.jpg
    870.4 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_0575.jpg
    100_0575.jpg
    722.1 KB · Wyświetleń: 2

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,671
490
83
dziś je znowu robiłam
To ciasto ma jeszcze jedną zaletę ,zimne pierogi nadal maja bardzo mięciutkie ciasto
zdjęcie monotonne ,ale chciałam pokazać ,że można nakładać dużo farszu
100_1627.jpg
 

Załączniki

  • 100_1627.jpg
    100_1627.jpg
    583.3 KB · Wyświetleń: 2

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot! jak zwykle niesamowite! baaardzo chetnie bym sprobowala gdyby ktos mi je zrobil...
icon_redface.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,671
490
83
dziś były z maki orkiszowej (50%) z pełnego przemiału i orkiszowej chlebowej(50%)
farsz jak wyżej tylko zamiast twarogu naturalne tofu
a do polania cebula smażona i kosteczki tofu wędzonego
tu czekają na gotowanie


tu gotowe

 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,728
1,117
113
Jedyne ciasto z jakim robie pierogi! Nie rozpadaja sie w gotowaniu, mozna je smazyc zamiast gotowac i w ogole od czasu jak je poznalam - pierogi zagoscily w mojej kuchni.
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Najlepsze pierogi, jakie do tej pory jadlam, ciasto idealne, lepszego chyba nie mozna wymyslic.
Margot i Joanna, jestescie Wielkie
anbetung.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Przepraszam za banalne pytanie
Margot czy to jest zakwas pszenny z maki miałkiej?
bo widzę, że raczej nie jest to gruba razowa
gruebel_2.gif

Mam tylko zakwas żytni z miałkiej i pszenny z razowej grubaśnej a mam ogromną ochotę na wareniki jutro
cry_1.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
lecker.gif
z żytniego,z żytniego zrobię je sobie z żytniego.pewnie już sie nie będą nazywały Wareniki Ayn ale już sobie wyobrażam ten smak
lecker.gif

jak ja głupia przegapiłam ten wątek to nie wiem
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Margot
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif


to ja tak jak Weerka zrobię z żytniego razowego
lecker.gif

dzięki Qd
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
kasha @ 8 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101912Margot
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif


to ja tak jak Weerka zrobię z żytniego razowego
lecker.gif

dzięki Qd
cvety.gif
Kasha,Qd a robiłyście na zakwasie żytnim czy również z mąką żytnią?
Jeśli z mąką ,to jak Wam się ciasto zachowywało?Kleiło się?

Bo ja zrobiłam PRAWIE te pierożki.
Niechcący to prawie,bo miały być dokładnie takie tylko na żytnio.
Zaczęło sie od tego że mi prosięta wyżarły 3 duże jogurty.
Została ino śmietana 12%.
Trudno ,zarobiłam ze śmietaną i mąką samą żytnią.
Było kleiste.
Postanowiłam sypnąć TROCHĘ mąki pszennej.
Sypnęło się duużo (z póltorej szklanki) i zrobiło się zbyt gęste.
Chciałam część usmażyć (Qd pisała,że można ) to chlupnęłam tak z pól szklanki piwska,z nadzieją że nie będą piły tłuszczu (nawet nie łyknęły
icon_mrgreen.gif
)
Ładnie się zarobiło,chociaż przy wałkowaniu (a wałkuje się jak marzenie!!!) kleiło mi się do blatu,więc suto podsypywałam mąką.
Wyszły cudowne w smaku chociaż te smażone zupełnie inne niż te gotowane.
Żaden gotowany czy smażony się nie rozleciał,ciasto w obróbce IDEALNE.
Gotuje i smaży się chwila-moment.
Zostaje na zawsze jako idealne ciasto pierogowe.
ps.a jak jeszcze przetestuję bliny na zakwasie ,i będą tak superowskie jak te pierożki,to chyba wezmę rozwód z dożdżami.
Margot-padam Ci do stóp.
anbetung.gif

aha i Joannie też padam
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: