Pasta pieczarkowa z ciecierzyca

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
W tłumaczeniu tego przepisu pomogła mi Dziad ,szczerze mówiąc bez jej słowniczka to ja bym nic nie przetłumaczyła
icon_mrgreen.gif
.A pasta bardzo smakowita
Pasta pieczarkowa z ciecierzyca


150g pieczarek
1 ząbek czosnku
2 szalotki
2 łyżki oliwy
150g ciecierzycy (z puszki)
po 2 łyżki pomarańczowego i limonkowego soku
2 łyżki śmietankowego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1/2 pęczka zielonej kolendry
sól
harissa(północnoafrykańska chilli pasta przyprawowa z słoika lub tubki)
Pieczarki pokroić na plasterki,czosnek obrać ,pokroić ,szalotki posiekać
rozgrzać oliwę i smażyć mieszając pieczarki,czosnek oraz szalotki 4-5 minut
Ciecierzycę wyjąć z puszki na sitko przepłukać i zostawić do odsączenia Ciecierzycę z smażonymi pieczarkami z mieszanką ,sok z pomarańczy ,limonki ,jogurt oraz miód zmiksować na pure
Kolendrę umyć w wodzie ,otrząsnąć ,listki poodrywać od łodyżki i posiekać listki Wymieszać z pasta pieczarkową kolendrę ,sól,dosmaczyć 1/2-1 łyżeczka harissy do smaku
Dobrze smakuje z opiekanym białym chlebem ,chlebem tureckim czy typu pita i Grissini
Uwagi
-ciecierzycę sama ugotowałam
-ja dałam zwykłą cebulkę ,ale jedną
-jogurt bałkański
-zamiast kolendry była zielona pietruszka ,a może być też bazylia np
-zamiast harissa dałam garam masalli
-podałam z Grissini
100_1695.jpg
 

Załączniki

  • 100_1695.jpg
    100_1695.jpg
    949.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Faktycznie ciekawy przepis.
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ja też się cieszę.
icon_smile.gif

Nie miałam świeżych ziół, więc dodałam suszonego lubczyku. Wyszło bardzo fajne. Oprócz tego dałam garam masalę i chilli sproszkowaną. Mniam.
icon_smile.gif