Przepis pochodzi z dawnego numeru "Poradnika domowego" i jest autorstwa Henryka Vitry
Składniki:
po 250 g:
- truskawek, poziomek, malin, czerwonych porzeczek, wiśni z pestkami, moreli, brzoskwiń (bez skórek i pestek, przepołowionych), mirabelek, renklod, śliwek (bez pestek), soczystych gruszek (bez skórki, wydrążone połówki), ananas w kawałkach (świeży lub z puszki)
- 300 g cukru
- rum dobrej jakości (ile będzie trzeba)
Sposób wykonania:
Szykujemy wymyty i wyparzony pięciolitrowy słój z kamionki lub szkła. Wsypujemy porcję (250 g) truskawek, zasypujemy je 250 g cukru, zalewamy rumem tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
W miarę dojrzewania, dokładamy do słoja kolejne owoce, obsypujemy cukrem i dolewamy rum tak aby owoce były zakryte. Na końcu nakładamy ananasy, zalewamy "z czubem" rumem, zamykamy szczelnie i zapominamy o naszym specjale do .... Bożego Narodzenia.
Od czasu do czasu potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość srebrną łyżką.
Radzę owoce przyciskać talerzykiem, bo lżejsze wypływają i rumu można dolewać w nieskończoność.
Składniki:
po 250 g:
- truskawek, poziomek, malin, czerwonych porzeczek, wiśni z pestkami, moreli, brzoskwiń (bez skórek i pestek, przepołowionych), mirabelek, renklod, śliwek (bez pestek), soczystych gruszek (bez skórki, wydrążone połówki), ananas w kawałkach (świeży lub z puszki)
- 300 g cukru
- rum dobrej jakości (ile będzie trzeba)
Sposób wykonania:
Szykujemy wymyty i wyparzony pięciolitrowy słój z kamionki lub szkła. Wsypujemy porcję (250 g) truskawek, zasypujemy je 250 g cukru, zalewamy rumem tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
W miarę dojrzewania, dokładamy do słoja kolejne owoce, obsypujemy cukrem i dolewamy rum tak aby owoce były zakryte. Na końcu nakładamy ananasy, zalewamy "z czubem" rumem, zamykamy szczelnie i zapominamy o naszym specjale do .... Bożego Narodzenia.
Od czasu do czasu potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość srebrną łyżką.
Radzę owoce przyciskać talerzykiem, bo lżejsze wypływają i rumu można dolewać w nieskończoność.
Ostatnią edycję dokonał moderator: