Tutti - frutti, czyli owoce w rumie*

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Przepis pochodzi z dawnego numeru "Poradnika domowego" i jest autorstwa Henryka Vitry

Składniki:
po 250 g:
- truskawek, poziomek, malin, czerwonych porzeczek, wiśni z pestkami, moreli, brzoskwiń (bez skórek i pestek, przepołowionych), mirabelek, renklod, śliwek (bez pestek), soczystych gruszek (bez skórki, wydrążone połówki), ananas w kawałkach (świeży lub z puszki)
- 300 g cukru
- rum dobrej jakości (ile będzie trzeba)

Sposób wykonania:
Szykujemy wymyty i wyparzony pięciolitrowy słój z kamionki lub szkła. Wsypujemy porcję (250 g) truskawek, zasypujemy je 250 g cukru, zalewamy rumem tak aby przykrył owoce. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
W miarę dojrzewania, dokładamy do słoja kolejne owoce, obsypujemy cukrem i dolewamy rum tak aby owoce były zakryte. Na końcu nakładamy ananasy, zalewamy "z czubem" rumem, zamykamy szczelnie i zapominamy o naszym specjale do .... Bożego Narodzenia.
Od czasu do czasu potrząsamy słojem lub mieszamy zawartość srebrną łyżką.

Radzę owoce przyciskać talerzykiem, bo lżejsze wypływają i rumu można dolewać w nieskończoność.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: