"Składniki:
4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przechowujemy w szczelnym, nieprzepuszczającym światła naczyniu. Bardziej aromatyczna wersję tej mieszanki przypraw można uzyskać prażąc przed zmieleniem wszystkie składniki w piekarniku w temperaturze ok. 75°"
Przyprawa ta doskonale nadaje się do mięs. Najczęściej stosuję ją do kebabów i do stworzenia pikantnych sosów. Przyprawa jest bardzo ostra
Przepis znaleziony na stronie
http://www.ostrakuchnia.pl/index.php?optio...tail&id=232
4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Sposób przyrządzenia:
Mieszamy wszystkie składniki, a następnie przechowujemy w szczelnym, nieprzepuszczającym światła naczyniu. Bardziej aromatyczna wersję tej mieszanki przypraw można uzyskać prażąc przed zmieleniem wszystkie składniki w piekarniku w temperaturze ok. 75°"
Przyprawa ta doskonale nadaje się do mięs. Najczęściej stosuję ją do kebabów i do stworzenia pikantnych sosów. Przyprawa jest bardzo ostra
Przepis znaleziony na stronie
http://www.ostrakuchnia.pl/index.php?optio...tail&id=232
Ostatnią edycję dokonał moderator: