Ciasto z jagodami

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Piekłam to ciasto już kilka razy, zawsze wychodzi tak samo pyszne. W smaku jest bardzo delikatne i wilgotne. Robi się je na prawdę błyskawicznie, przepis znalazłam na GP i cytuję za autorką tematu:

Blueberry-coffee cake- ciasto z jagodami...do kawy

Przepis pochodzi z amerykanskiej książki kucharskiej Betty Crocker.

Składniki na ciasto:

220g mąki (2 cups)
170g cukru (ja dalam~100g) (3/4 cup)
1 jajko
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
55g masla lub margaryny (1/4 cup)
3/4 szklanki mleka (3/4 cup)
300g jagod, moga byc mrozone

kruszonka:
115g cukru (1/2 cup)
40g maki (1/3 cup)
1/2 lyzeczki cynamonu (dalam wiecej)
55g masla lub margaryny (1/4 cup =1/2 stick)

lukier:
60g cukru pudru (1/2 cup)
1/4 lyzeczki wanilli w plynie (moze byc cukier wanilinowy)
1 1/2 do 2 lyzeczek goracej wody

Sposob wykonania:
Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac i posypac bulka tortownice (22-23 cm).
Rozpuscic lekko maslo. Jajko roztrzepac dobrze mikserem z cukrem. Dodac mleko
i maslo. Dodac make z proszkiem i wymieszac, ale nie dluzej niz pol minuty -
tak aby tylko wszystkie produkty sie polaczyly. Dodac jagody i delikatnie je
wymieszac z ciastem. Jesli dajecie mrozone owoce, to masa robi sie troche
sztywna (zastyga maslo
icon_smile.gif
, ale to nic nie szkodzi. Przelozyc ciasto do
tortownicy.

Kruszonka : wymieszc miekkie maslo z cukrem, maka i cynamonem, az powstana
"okruchy".
Posypac ciasto kruszonka i piec ~40-50 minut lub do suchego patyczka.

Lukier:
wymieszc cukier puder z wanilia i stopniowo dodawac wody, az sie osiagnie
lekko lejaca konsystencje.

Po upieczeniu pomazac ciasto lukrem i podawac jeszcze cieple
icon_smile.gif


Smacznego:)

Upiekłam dzisiaj to ciasto z jagodami i czerwoną borówką. Pycha
mniam.gif
 

Załączniki

  • DSC03456.JPG
    DSC03456.JPG
    255.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03450.JPG
    DSC03450.JPG
    334.7 KB · Wyświetleń: 0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Cudne to ciasto i na pewno bede je piekla. Ale czy 3/4 lyzeczki soli to nie za duzo?
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Margot @ 29 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=732596Maraa dziękuje bardzo
......a poproszę jeszcze ten obiecany kawałek o przysłanie
icon_mrgreen.gif
obojętnie czym byle szybko ,bo takie apetyczne
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
Margot, no nie upilnowałam i... zjedli już wszystko. Nawet kolega mojej córki, który mówi, że słodyczy nie lubi tak się zajadał, że...
icon_mrgreen.gif
i ciągle powtarzał, że takie pyyyyszne...
rofl.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Sposob wykonania:
Nagrzac piekarnik do 190C. Wysmarowac i posypac bulka tortownice (22-23 cm).
Rozpuscic lekko maslo. Jajko roztrzepac dobrze mikserem z cukrem. Dodac mleko
i maslo. Dodac make z proszkiem i wymieszac, ale nie dluzej niz pol minuty -
tak aby tylko wszystkie produkty sie polaczyly. Dodac jagody i delikatnie je
wymieszac z ciastem. Jesli dajecie mrozone owoce, to masa robi sie troche
sztywna (zastyga maslo , ale to nic nie szkodzi. Przelozyc ciasto do
tortownicy


220g mąki (2 cups)
170g cukru (ja dalam~100g) (3/4 cup)
1 jajko
2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
3/4 lyzeczki soli
55g masla lub margaryny (1/4 cup)
3/4 szklanki mleka (3/4 cup)
300g jagod, moga byc mrozone

w którym momencie mam dodać sól i czy na pewno 3/4 łyzeczki ???
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Ewelinko, sól dodaję razem z mąką, nie czuć jej w cieście ale jak masz wątpliwości to możesz dodać mniej.
icon_wink.gif


Mam nadzieję, że ciasto będzie Ci smakować.
wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Prześliczne. Jeśli jutro zdobędę jagody, upiekę.
mniam.gif


Aż mi się nie chce wierzyć, że już są borówki....
Coraz bardziej pachnie jesienią....
Dziś w lesie zauważyłam, że zaczyna się obsypywać jarzębina...
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
A mi wyszedł zakalec
cry_1.gif
,pyszny ale niestety zakalec....
A ja zakalcowatych nie lubię,miało być na przywitanie teściowej ....
Myślę,że za coś ciasto było za bardzo lejące.
No nic będę próbować jeszcze raz ,teraz myślę o tym by dać do ciasta borówkę,można? bo jagody to już takie paćkowate są na straganach.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Grabinko, przykro mi bardzo nie mam pojęcia dlaczego wyszedł Ci zakalec.
icon_sad.gif
Ciasto nie powinno być lejące. Po dodaniu mąki nie mieszam go zbyt starannie, zostają nawet małe grudki, podobnie jak w cieście na muffiny.
CYTATNo nic będę próbować jeszcze raz ,teraz myślę o tym by dać do ciasta borówkę,można?
Można dodać borówkę, kiedyś robiłam nawet z czerwoną porzeczką i też było pyszne.

Dzisiaj zobaczyłam, że link do przepisu nie działa więc wstawiam jeszcze raz ciasto z jagodami
 

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Maraa ja wiem co zle zrobiłam chyba dodałam zbyt dużo mleka i lekko przelałam a do tego świerze jagody które pewno pusciły sok i ciast tego nie poradziło a do tego wpadła kruszonka która zaczeła się w ciepłym cieście rozluzniać uwalniając dodatkowe masło i stało jak się stało ale co tam czowiek uczy się na błedach ale w smaku podobno ono obłędne jest mój M.to nawet nie poznał,że to zakalec jak sobie rano do kawy ukroił
icon_mrgreen.gif
czyli dobre i zdziwiony był,jak mu powiedziałam ,że ono nie tak miało wyglądać
icon_mrgreen.gif

Mimo wszystko zachęcam do pieczenia ja napewno jeszcze raz spróbuję tym razem borówka
icon_mrgreen.gif
będzie dodana,może na sobotę
gruebel_2.gif
.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
kupiłam borówki bo jak na złośc nigdzie nie było juz jagód ( poszłam póżno na bazar )!!! jeżeli tak zabieram się do pieczenia
icon_mrgreen.gif