- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Bardzo dobra, prosta i sycaca zapiekanka
Podaje przepis za BBC Good Food - w nawiasach moje niewielkie zmiany
2 duze ziemniaki (8 malych u mnie) pokrojone w plasterki
maly brokul pokrojony w kawalki
maly kalafior pokrojony w kawalki
200g mrozonego groszku
warzywa ugotowac na pol miekko. W miedzyczasie przygotowac w rondelku sos:
50g masla (zamiast tego dalam na spod odrobine kremowki)
posiekany szczypiorek (ja dalam koperek bo niestety moj polowek nie ruszy niczego cebulowego)
2 lyzeczki proszku musztardowego (dalam 2 lyzki musztardy)
50g maki
600ml mleka
sol, pieprz
200g startego cheddara (nie mialam wiec dalam garsc startego parmezanu do sosu, a na wierzchu posypalam jakims zoltym serem , chyba edamem)
Rozpuscic maslo w rondelku, wmieszac make, proszek musztardowy i gotowac przez 1 min. Powoli wlewac mleko, mieszac az zgestnieje. Zdjac z ognia, wrzucic ser zachowujac odrobine na posypanie zapiekanki. Posolic popieprzyc do smaku.
Osaczyc podgotowane warzywa, wmieszac je do sosu (zostawic troche plasterkow ziemniakow tak by mozna nimi bylo przykryc zapiekanke), wrzucic posiekany szczypiorek i przeniesc do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego. Zapiekac okolo 25 min.
SMACZNEGO
Podaje przepis za BBC Good Food - w nawiasach moje niewielkie zmiany
2 duze ziemniaki (8 malych u mnie) pokrojone w plasterki
maly brokul pokrojony w kawalki
maly kalafior pokrojony w kawalki
200g mrozonego groszku
warzywa ugotowac na pol miekko. W miedzyczasie przygotowac w rondelku sos:
50g masla (zamiast tego dalam na spod odrobine kremowki)
posiekany szczypiorek (ja dalam koperek bo niestety moj polowek nie ruszy niczego cebulowego)
2 lyzeczki proszku musztardowego (dalam 2 lyzki musztardy)
50g maki
600ml mleka
sol, pieprz
200g startego cheddara (nie mialam wiec dalam garsc startego parmezanu do sosu, a na wierzchu posypalam jakims zoltym serem , chyba edamem)
Rozpuscic maslo w rondelku, wmieszac make, proszek musztardowy i gotowac przez 1 min. Powoli wlewac mleko, mieszac az zgestnieje. Zdjac z ognia, wrzucic ser zachowujac odrobine na posypanie zapiekanki. Posolic popieprzyc do smaku.
Osaczyc podgotowane warzywa, wmieszac je do sosu (zostawic troche plasterkow ziemniakow tak by mozna nimi bylo przykryc zapiekanke), wrzucic posiekany szczypiorek i przeniesc do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego. Zapiekac okolo 25 min.
SMACZNEGO