Grzanki czosnkowe*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Grzanki czosnkowe

Zrobienie lubianego przez wiele osób pieczywa czosnkowego jest niezwykle proste.
icon_smile.gif


S4021723.JPG

Potrzebna nam kajzerka lub bagietka, kroimy je w plastry.

Przygotowujemy masło czosnkowe:

Do 1/5 kostki miękkiego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz ulubione zioła - w moim przypadku to bazylia, estragon i majeranek.

Smarujemy kromki masłem i zapiekamy w piekarniku na rumiano.
I już! Wspaniały smak i zapach.

S4021721.JPG

smacznego!
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4021723.JPG
    S4021723.JPG
    39.9 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021721.JPG
    S4021721.JPG
    35.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Po czesku nazywają się "topinki" i podaje się je do piwa. Nie wiem tylko z jakimi ziołami. Ja zrobię sobie według Twojego przepisu. Mam ochotę na coś nietypowego
icon_lol.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ obiad miałam wczesny i dość mizerny, zrobiłam sobie teraz te grzanki. Nawet znalazło się do nich zimne piwo, które trzymałam do wołowego gulaszu. Chociaż smak mają inny, niż te czeskie (najpewniej z powodu ziół), smakują mi bardzo.
lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Cieszę się Seniorko, że Ci smakowało.
icon_smile.gif

możesz jeszcze wypróbować połączenie koperek+natka pietruszki.
i właśnie przyszło mi na myśl,że można by też z ziołami prowansalskimi spróbować.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Takie grzanki to u mnie stały dodatek na grilla. Przygotowuję właśnie takie masło (u mnie sporo czosnku i zazwyczaj z tymiankiem - w sezonie letnim często świeży), smaruję nim kromki bułki i lekko opiekam na grillu
icon_smile.gif