Obiecałam Joannie "zagospodarować" drzewo pełne gruszek. Były zimowe zapasy, a dziś małe gruszkowe danka. Inspiracja miesięcznik "Ty i Ja" lata 70. Opracownie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki dla 4 osób
4 jędrne i soczyste gruszki
10 - 15 dkg sera roquefort , może też być krajowy rokpol (ilość zależy od wielkości gruszek)
4 -6 dkg masła
2- 3 łyżki śmietanki
5 - 8 dkg orzechów włoskich
sok z cytryny
8 wydrelowanych wiśni
Gruszki dokładnie myjemy, cienko obieramy, przepoławiamy i specjalną łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ser ucieramy na gęsty krem z masłem, dodając ewentualnie w czasie ucierania trochę śmietanki.
Orzechy siekamy drobno i obtaczamy w nich wypukłe strony przepołowionych gruszek. Następnie za pomocą szprycy (do nabycia w każym sklepie gospodarstwa domowego) do wydrążeń nakładamy czubato kremu serowego. Gruszki układamy na płaskim półmisku i każdą połówkę dekorujemy wiśnią. Przed podaniem odstawiamy półmisek z gruszkami w chłodne miejsce, np. na dół lodówki. Doskonała i elegancka przystawka.
Składniki dla 4 osób
4 jędrne i soczyste gruszki
10 - 15 dkg sera roquefort , może też być krajowy rokpol (ilość zależy od wielkości gruszek)
4 -6 dkg masła
2- 3 łyżki śmietanki
5 - 8 dkg orzechów włoskich
sok z cytryny
8 wydrelowanych wiśni
Gruszki dokładnie myjemy, cienko obieramy, przepoławiamy i specjalną łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Ser ucieramy na gęsty krem z masłem, dodając ewentualnie w czasie ucierania trochę śmietanki.
Orzechy siekamy drobno i obtaczamy w nich wypukłe strony przepołowionych gruszek. Następnie za pomocą szprycy (do nabycia w każym sklepie gospodarstwa domowego) do wydrążeń nakładamy czubato kremu serowego. Gruszki układamy na płaskim półmisku i każdą połówkę dekorujemy wiśnią. Przed podaniem odstawiamy półmisek z gruszkami w chłodne miejsce, np. na dół lodówki. Doskonała i elegancka przystawka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: