Żródło miesięcznik Kuchnia, wyd. Agora
Składniki dla 4 osób
4 jędrne, nieprzejrzałe gruszki
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
20 dkg sera raclette lub mozarella ( ja używałam mozarelli)
szklanka białego wina
szklanka wody
świeżo zmielony pieprz
Gruszki obrać, zostawiając ogonki, następnie wydrążyć od spodu gniazda nasienne ( najłatwiej specjalnym podłużnym nożykiem do drążenia). Tak przygotowane gruszki zalać winem i wodą i obgotować przez 10 minut. Po tym czasie gruszki odcedzić, ostudzić i jeśli trzeba jeszcze powiększyć wydrążone otwory. Napełnić je serem i każdą gruszkę zawinąć w 2 plasterki boczku bez skórki. Odstające końcówki boczku można przyszpilić kawałkami wykałaczek. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy do smaku pieprzem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Boczek powinien sie lekko podpiec i ew.bardzo lekko zrumienić. Przed podaniem wykałaczki usuwamy.
Składniki dla 4 osób
4 jędrne, nieprzejrzałe gruszki
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
20 dkg sera raclette lub mozarella ( ja używałam mozarelli)
szklanka białego wina
szklanka wody
świeżo zmielony pieprz
Gruszki obrać, zostawiając ogonki, następnie wydrążyć od spodu gniazda nasienne ( najłatwiej specjalnym podłużnym nożykiem do drążenia). Tak przygotowane gruszki zalać winem i wodą i obgotować przez 10 minut. Po tym czasie gruszki odcedzić, ostudzić i jeśli trzeba jeszcze powiększyć wydrążone otwory. Napełnić je serem i każdą gruszkę zawinąć w 2 plasterki boczku bez skórki. Odstające końcówki boczku można przyszpilić kawałkami wykałaczek. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy do smaku pieprzem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Boczek powinien sie lekko podpiec i ew.bardzo lekko zrumienić. Przed podaniem wykałaczki usuwamy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: