Gruszki zawinięte w boczek*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło miesięcznik Kuchnia, wyd. Agora

Składniki dla 4 osób

4 jędrne, nieprzejrzałe gruszki
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
20 dkg sera raclette lub mozarella ( ja używałam mozarelli)
szklanka białego wina
szklanka wody
świeżo zmielony pieprz

Gruszki obrać, zostawiając ogonki, następnie wydrążyć od spodu gniazda nasienne ( najłatwiej specjalnym podłużnym nożykiem do drążenia). Tak przygotowane gruszki zalać winem i wodą i obgotować przez 10 minut. Po tym czasie gruszki odcedzić, ostudzić i jeśli trzeba jeszcze powiększyć wydrążone otwory. Napełnić je serem i każdą gruszkę zawinąć w 2 plasterki boczku bez skórki. Odstające końcówki boczku można przyszpilić kawałkami wykałaczek. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy do smaku pieprzem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Boczek powinien sie lekko podpiec i ew.bardzo lekko zrumienić. Przed podaniem wykałaczki usuwamy.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Ciekawy pomysł.
Będę mieć podczas nadchodzącego weekendu gości, to spróbuję zrobić te gruszki na grillu.
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Tylko zbytnio przypieczony boczek nie konweniuje z soczystym środkiem. Trzeba pilnować, żeby się zbytnio nie przypiekł na chrupiąco. Przepraszam, że tak się wtrącam, ale już parę razy to przerabiałam i wiem jak i kiedy wychodzi. Smacznego.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Dziękuję za cenną radę - będę uważać.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: