Aromatyczna łopatka wieprzowa z kaszą jęczmienną oraz pieczoną cukinią i papryką.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
1-1.5 kg łopatki wieprzowej
1 cukinia
sól
pieprz czarny (świeżo mielony)
ostra czerwona papryka (0.5 łyżeczki)
curry
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
kasza jęczmienna

Łopatkę solimy, czosnek obieramy, kroimy każdy ząbek na kilka kawałków, po czym nacieramy nim mięso. Do miseczki wsypujemy paprykę, pieprz, wlewamy dwie łyżki oliwy, wszystko mieszamy. Posolone i natarte czosnkiem mięso wrzucamy do miseczki z oliwą i przyprawami, dobrze mieszamy, aby zostało całkowicie pokryte oliwą. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na conajmniej 12 godzin.
Cukinię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Następnie lekko solimy i odstawiamy w miseczce na conajmniej godzinę. Po godzinie odlewamy wypuszczoną przez cukinię wodę, a kostkę cukinii przyprawiamy curry i odrobiną czarnego pieprzu. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w nieduże kawałki. Mieszamy z cukinią.

Po zamarynowaniu mięso wykładamy do brytfanki. Dokładamy łyżkę masła i dolewamy odrobinę wody (tak max. 0.5 cm wody w brytfance). Całe naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po 40 minutach pieczenia zdejmujemy folię i dookoła mięsa wysypujemy doprawioną cukinię oraz paprykę. Pieczemy kolejne 30 minut bez przykrycia.

Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmenną skropioną delikatnie oliwą z oliwek.

DSCN9006.JPG

Źródło: ja
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSCN9006.JPG
    DSCN9006.JPG
    178.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: