Przepis podstawowy zamieściłam 26 sierpnia br. Moje kuzynka po skończeniu pierwszej porcji tej marmolady, postanowiła zaeksperymentować. Dodała papryczkę chili, uzyskując bardzo interesujący efekt.
Składniki
1 kg czerwonej papryki oczyszczonej z pestek, błon itp.
1 kg cukru
2 cytryny
1/2 czerwonej papryczki chili
Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i razem z oczyszczoną papryką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy przez 10 minut na średnim ogniu. Dokładamy otartą skórkę i sok z 2 cytryn i smażymy dalej, zmniejszając ogień i często mieszając, bo łatwo się przypala. Kiedy marmolada jest już gęsta, gorącą nakładamy do słoiczków i zakręcamy słoiki nakrętkami. Smak tak przyrządzonej marmolady jest słodko - pikantny, doskonale pasujący do mięs, wędlin, jajek, serów etc.
Składniki
1 kg czerwonej papryki oczyszczonej z pestek, błon itp.
1 kg cukru
2 cytryny
1/2 czerwonej papryczki chili
Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i razem z oczyszczoną papryką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier i smażymy przez 10 minut na średnim ogniu. Dokładamy otartą skórkę i sok z 2 cytryn i smażymy dalej, zmniejszając ogień i często mieszając, bo łatwo się przypala. Kiedy marmolada jest już gęsta, gorącą nakładamy do słoiczków i zakręcamy słoiki nakrętkami. Smak tak przyrządzonej marmolady jest słodko - pikantny, doskonale pasujący do mięs, wędlin, jajek, serów etc.
Ostatnią edycję dokonał moderator: