Na początku mojej kariery kucharskiej przygotowywałam moje ulubione grzyby, dusząc je dość długo, żeby były miękkie. Zazwyczaj wychodziły o konsystencji gumki do ścierania ołówka. Poczęstowana nimi moja teściowa zalamała ręce i podała mi bardzo dobry przepis, a właściwie dała dobrą radę, jak to należy robić.
Składniki
50 - 60 dkg grzybów kurek
cebula
5 dkg (1/4 kostki ) masła
sól i pieprz
Grzyby oczyścić, przyciąć twarde końcówki, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, małe pozostawić w całości, umyć w kilku wodach i dobrze osączyć. W rondlu rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i przesmażyc ją na szklisto. Dołożyć grzyby, lekko posolić i dusić na średnim ogniu. Kurki puszczą sok, który w miarę duszenia zostanie wchłonięty przez grzyby. Cała operacja nie powinna trwać dłużej niż 20 - 25 minut. Po tym czasie kurki twardnieją. Przysmaczamy je pieprzem, umiarkowanie, żeby nie przytłumić korzenno- pieprzowego smaku grzybów i po ewentualnym dosoleniu, grzyby juz bez wchłoniętego sosu, tylko z pozostałym masłem, miękkie i soczyste, podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem lub ze świeżą bułeczką.
Składniki
50 - 60 dkg grzybów kurek
cebula
5 dkg (1/4 kostki ) masła
sól i pieprz
Grzyby oczyścić, przyciąć twarde końcówki, większe pokroić na połówki lub ćwiartki, małe pozostawić w całości, umyć w kilku wodach i dobrze osączyć. W rondlu rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i przesmażyc ją na szklisto. Dołożyć grzyby, lekko posolić i dusić na średnim ogniu. Kurki puszczą sok, który w miarę duszenia zostanie wchłonięty przez grzyby. Cała operacja nie powinna trwać dłużej niż 20 - 25 minut. Po tym czasie kurki twardnieją. Przysmaczamy je pieprzem, umiarkowanie, żeby nie przytłumić korzenno- pieprzowego smaku grzybów i po ewentualnym dosoleniu, grzyby juz bez wchłoniętego sosu, tylko z pozostałym masłem, miękkie i soczyste, podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem lub ze świeżą bułeczką.