Przepis dostałam od mojej kuzynki Olgi. A pierwszy raz próbowałam tę zupę u niej w domu. Intensywny czerwony kolor i aromat przypraw tworzą niepowtarzalny smak. Jest na tyle sycąca, że wystarczy podać po niej deser, żeby mieć pełnowartościowy obiad.
Składniki dla 4 osób
4 duże czerwone papryki
40 dkg filetów z piersi kurczaka
4 pomidory
2 cebule
2 marchewki
1/2 czerwonej papryczki chili bez pestek
2 kostki bulionowe z drobiu
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
cukier do smaku ( 1 łyżka)
sok z cytryny
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
tymianek - pół łyżeczki
natka do posypania
sól, pieprz
Mięso pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie umyć i oczyścić papryki z pestek oraz białych błon, i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórkę i też pokroić w kostkę. Marchewki oskrobać i pokroić w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, a papryczkę chili pokroić w drobne półplasterki.
Mięso wyjąć z lodówki i z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Razem z rozdrobnionymi warzywami włożyć do garnka, oprószyć mieloną papryką i tymiankiem. Wlać 1,5 l wrzątku, wkruszyć kostki rosołowe, i gotować na niewielkim ogniu godzinę. Doprawić do smaku cukrem,solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać ze świeżą bagietką, kromkami bułki itp. Doskonale prezentuje się w filiżankach.
Składniki dla 4 osób
4 duże czerwone papryki
40 dkg filetów z piersi kurczaka
4 pomidory
2 cebule
2 marchewki
1/2 czerwonej papryczki chili bez pestek
2 kostki bulionowe z drobiu
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
cukier do smaku ( 1 łyżka)
sok z cytryny
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
tymianek - pół łyżeczki
natka do posypania
sól, pieprz
Mięso pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie umyć i oczyścić papryki z pestek oraz białych błon, i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórkę i też pokroić w kostkę. Marchewki oskrobać i pokroić w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć, a papryczkę chili pokroić w drobne półplasterki.
Mięso wyjąć z lodówki i z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Razem z rozdrobnionymi warzywami włożyć do garnka, oprószyć mieloną papryką i tymiankiem. Wlać 1,5 l wrzątku, wkruszyć kostki rosołowe, i gotować na niewielkim ogniu godzinę. Doprawić do smaku cukrem,solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać ze świeżą bagietką, kromkami bułki itp. Doskonale prezentuje się w filiżankach.