Pieczone pierogi z kurkami*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - Agnieszka Kręglicka - GW Wyd. Agora.

Składniki na ciasto
30 dkg mąki
12 dkg masła
szczypta chili
2 jajka ( 1 do posmarowania pierogów)

Nadzienie
25 dkg kurek
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki natki
1 łyżka świeżego majeranku lub szczypta suszonego
30 ml oliwy
2 łyżki tartego parmezanu
1 jajo

Grzyby udusić z cebulą i przyprawami, dodać parmezan i roztrzepane jajko, ostudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto z 1 jajkiem. Rozwałkować, wycinać krążki, nadziewać kurkami i lepić pierogi.
Ułożyć na natłuszczonej masłem blasze. Pędzelkiem posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 - 190 st.przez 30 minut do zrumienienia. Podawać gorące. Z tej porcji wychodzi 18 - 20 pierogów.