Chutney z dyni i gruszek

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,654
113
Chutney z dyni i gruszek

Źródło przepisu - "Sól i pieprz" lipiec 2006

12 słoików po 250 ml
300 g cebuli - obrać, posiekać
1,5 kg dyni - obrać, wypestkować, pokroić w kostkę
1 kg gruszek- obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę
Do dyni i gruszek dodać cebulę, posiekane listki z dwóch gałązek szałwi,
przyprawy w pakieciku z gazy (2 liście laurowe, po 1 łyżeczce ziaren kolendry, pieprzu i ziela angielskiego),
25 g soli i 400 ml octu winnego. Gotować do miękkości (około 60 min.), co jakiś czas mieszając.
Przestudzić, wyjąć przyprawy, dodać 500 g cukru żelującego 2:1, 100 ml octu winnego, pieprz i sól do smaku.
Gotować 4 minuty, wlać do słoików.

Moje uwagi:
Robiłam z pół porcji. Wyszło mi 4 i pół słoika o pojemności 250 - 300 ml.
Warzywa i owoce ważyłam po obraniu i wypestkowaniu.
Dałam ocet z białego wina.
Bardzo smaczny, polecam.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: