Ryba na ostro*

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Kolejny przepis z książeczki, która pomaga mojemu mężowi jeść smacznie i orientalnie, gdy ja karmię naturalnie Małą
icon_wink.gif


2884562383_cd93e43cd6.jpg


składniki:
300g pokrojonych w dużą kostkę filetów z ryb morskich
sok z 1/2 cytryny
olej
4 dymki lub mniej cebuli
1 łodyga selera naciowego lub wg uznania
3 namoczone grzybki chińskie np. mun
50g pędów bambusa
150ml rosołu drobiowego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki tłuczonego pieprzu białego
szczypta wegety

marynata:
po 1 łyżce sosu sojowego i ostrygowego
1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
szczypta sproszkowanego imbiru
świeżo mielony pieprz
sól
1 białko
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej


sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Rybę pokropić sokiem z cytryny, polać marynatą i odstawić do naciągnięcia.

Rybę odsączyć i smażyć na oleju. Po usmażeniu wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.

Warzywa pokroić na paseczki i usmażyć w głębokim tłuszczu. Olej odlać, rosół wymieszać z mąką i domieszać do warzyw. Całość zagotować.

Dodać rybę i całość doprawić do smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: