Puszysty omlet*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Za omletami nigdy nie przepadałam. Zawsze wydawały mi się jakieś suche...
Ostatnio pomyślałam tak: skoro jest u nas przepis na kurczaka w panierce z dodatkiem majonezu - i wychodzi bardzo smakowite i puszyste, dlaczego by nie przerobić i nie "zomletować" takiej panierki?


S4022005.JPG

Na 1 omlet:

1 jajko
1 łyżeczka majonezu ( taka, jak się nabierze, z czubkiem)
1/2 łyż mąki
szczypta soli

Plasterek pokrojonej szynki szynki
trochę startego żółtego sera
papryka konserwowa, kawałek pokrojony

masło do smażenia.



1. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem z majonezem do uzyskania gładkiej masy. Dodac mąkę ( w zaadzie to też wychodzi "szczypta" i sól.

2. Pokroić wszystkie dodatki.

3. Na małej patelni rozpuścić masło i wlać przygotowane jajko.

4. Po chwili na omlecie rozłozyć starty ser, szynkę i paprykę (lub ine dodatki).

5. Smażyć na minimalnym ogieńku.
Kiedy spód jest zrumieniony a wierzch ścięty, zsunąć omlet delikatnie na talerz i złożyć na pół.

Oczywiście z wersji wege można zrezygnowac z szynki, proponuję jednak nie rezygnować z sera, bo dzięki niemu omlet just cudownie kremowy i wręcz ropływa się w buzi
mniam.gif
 

Załączniki

  • S4022005.JPG
    S4022005.JPG
    31.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: