Biszkopt makowy po mojemu

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
6 białek
3 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki
2/3 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubic na sztywną pianę, dodac połowę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Żółtka utzreć z drugą połową cukru. Dodać do żółtek porcjami białka i delikatnie połączyć. Dodać mak, delikatnie wymieszać, dodac olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Wylać do długiej keksówki. Piec w temepraturze 180 stopni przez godzinę. Trzeba sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest gotowe.

W sumie to jest taki pseudobiszkopt ale wychodzi bardzo dobry i się sprawdza

484.jpg
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn5430000115042007qi1.jpg

zrobiłam z niego tort
icon_smile.gif
hehe śmiesznie wygląda upiekłam na dużej blaszce fajnie wyrósł , dziękuje za przepis
icon_smile.gif
anbetung.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn54510001przekrjsu5.jpg


biszkopt pychota
icon_smile.gif
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Krem z Torebki...
icon_redface.gif
icon_redface.gif

co do samego biszkoptu piekłam go na blaszcze 35x25
i nie byłam wstanie wyjąć go w całości nie dlatego że sie kruszył ale z własnej niezdarności, żadnego sypania się ani rwania :D maku jest dużo i jest pyszny :D nawet teraz kiedy jest nasączony jest ładny i zwarty :D jeśli jesteś makożercą to polecam
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
On jest żółty, to bardziej na cytrynowy lub ajerkoniakowy mi wygląda
icon_mrgreen.gif

Annaa - dzięki za porady. Dotąd robiłam piegusa na białkach samych w keksówce, wiec nie miałam okazji wypróbować go jako biszkoptu.
 

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No jestem dumna jak paw
icon_mrgreen.gif
<wysoko zadarty nos>
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
kocham ten biszkopt
mniam.gif
lecker.gif

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

dscn81500001iv8.jpg
dscn81590001makii1.jpg
dscn81760001ds5.jpg
dscn81680001bu1.jpg
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ja sie tylko chcialam zapytac, zanim zemdleje z wrazenia po ogladnieciu tych tortow, czy ten mak jest normalny, suchy czy mielony!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Suchy
daumen.gif
icon_mrgreen.gif
i normalny, czyli niebieski
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Annaa wspanialy biszkopt!!! Taki wysoki i równiutki :D Powiedz mi jakiej srednicy tortownicy uzylas do upieczenia biszkoptu z podanych wyzej skladnikow? Czy tylko dno tortwonicy smarowalas? Czy po nasaczeniu go (bo nasaczalas go czyms tak?) mak mocno krupal w zebach?
Nigdy nie robilam makowego a czas wprowadzic jakies zmiany i moze mamie Annie na imieniny takowy sprawie
icon_smile.gif