Krokiety jęczmienne z soczewicą i groszkiem

michu:)

Member
Wrz 20, 2008
7
0
0
Cześć.
Nie miałem pomysłu co zrobić dzisiaj na obiad. Początkowo miała być zupa - krupnik, ale ostatecznie wyszły krokiety
icon_smile.gif
.

Składniki:
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej,
- 1/2 puszki groszku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- odrobina startego żółtego sera,
- soczewica,
- natka pietruszki,
- bułka tarta,
- przyprawy: curry, bazylia suszona, papryka słodka mielona, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Gotujemy soczewicę oraz kaszę jęczmienną tak aby się rozgotowała. Ilości soczwewicy nie podałem bo akurat sypałem resztki z worka i nie wiem ile jej było.
Odsączamy groszek konserwowy i rozgniatamy widelcem, kroimy cebulę w drobną kostkę, ścieramy na tarce żółty ser (ilość - jak kto lubi), płuczemy i siekamy drobno natkę pietruszki.
Do miski wykładamy rozgotowaną kaszę, odsączoną soczewicę, cebulę, ser, groszek i natkę pietruszki. Dodajemy jajko. Przyprawiamy i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać bułki tartej. Lepimy kotleciki i obtaczamy w bułce. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy krokiety na złoto.

Usmażone krokiety położyłem na liściach sałaty. Do popicia przygotowałem sok marchewki i pietruszki. Wyszło bardzo smaczne
mniam.gif
.

Pozdrawiam
icon_smile.gif