Gołąbki z grochem ,ryżem i pieczarkami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,677
517
113
Gołąbki z grochem ,ryżem i pieczarkami
jesie__176.jpg
Te proporcje można sobie zmienić ,one są tak trochę na oko
1 główka białej lub włoskiej kapusty,takiej co ma duże liście
farsz
20dag grochu -namoczyc na noc lub użyć połówek(tego nie moczyć) ugotować na gęsto
1-2 cebule posiekane i uduszone na oleju lub oleju + masło
1-2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu -najlepiej tego pełnego
30 dag pieczarek uduszonych na maśle (ja posiekałam ,ale można je usmażone zmielić razem z grochem i cebula ,ja tym razem nie mieliłam)
2-3 ząbki czosnku,przepuszczone przez praskę
1 por-drobno posiekany i też usmażony
Wymieszać wszystko ,doprawić do smaku sola ,pieprzem i innymi-ja dałam
-majeranek ,kurkumę ,wędzoną paprykę tymianek,trochę mielonego kminku,,dodać jajko surowe wymieszać.
Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie-uwaga żeby się nie poparzyć ,oddzielić pojedyńcze liście ,przestudzić i pościnać nerwy kapuściane
Na liść nakładać kopiastą łyżke farszu i zwinąć gołąbka
Na spód garnka położyć niepotrzebne liście kapusciane ,ściśle ułożyć gołąbki i zalać je wodą z sosem sojowym,ja daję też sporo uduszonych warzyw na oleju :cebula,marchew ,seler ,por ,pietruszka ,przyprawy i gotować lub piec ok 1 godziny
Ja zlewam powstały wywar i na tym wywarze robię sos pomidorowy ,zalewam z powrotem gołabki sosem i jeszcze zapiekam czy gotuje
jesie__178.jpg
Smacznego
a tu obrazkowa ściąga jak zrobić wegetariańskie gołabki
http://www.kuchareczka.com/przepisy/najlat...bki_z_groszkiem
 

Załączniki

  • jesie__176.jpg
    jesie__176.jpg
    438.8 KB · Wyświetleń: 0
  • jesie__178.jpg
    jesie__178.jpg
    502.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Margot, bardzo dziękuję, zrobię na pewno
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot, chce zrobic, ale powiedz mi jakiego grochu uzywasz?
i czy taki tylko sparzony lisc nie jest za sztywny zeby zawinac golabka?
gruebel_2.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,677
517
113
Carbo najczęściej używam grochu żółtego ,suchego takiego w połówkach bo szybko się gotuje ,ale czasami jest on tez koloru zielonego
A czasami też jest suchy zwykły groch w ziarnach ,ale ten trzeba namoczyć ,wodę odlać i gotować w świeżej
Carbo , tak te liście są jakby chwile gotowane ,nie długo ,kila chwil -napisałam sparzyć a jednak to jest takie chwilowe gotowanie
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
Margot, to mi jeszcze zdradz jak odrywasz liscie od surowej kapusty tak aby sie nie podarly? mnie pekaja
cry_1.gif
nie moge ich tak ladnie odrolowac
cry_1.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,677
517
113
Carbo ,jak mi się chce najpierw staram się wykroić choć trochę głąb -jeszcze przed obgotowaniem,ale trzeba uważać ,żeby się nie pokaleczyć
A liście ,tak od góry tzn tam gdzie liść jest najcieńszy powoli palcami odrywam,uważając na boki liścia żeby się nie podarł .Nie wiem jak to wytłumaczyć .
Wiesz ,może są jakieś filmiki jak tą kapustę rozbierać ?!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
OK, zrobilam kapuste metoda mamina
icon_mrgreen.gif
szybciutko poszlo

teraz takie poszly do piekarnika
IMG_5441.jpg

Margot, jak je pieczesz z pokrywka czy bez? bo one to mi sie na dnie troche gotuja
gruebel_2.gif
 

Załączniki

  • IMG_5441.jpg
    IMG_5441.jpg
    51.9 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,677
517
113
Carbo ,bo te moje pieczenie tych gołąbków to takie gotowanie w pewnym sensie -piekę odkryte -ale ja warzywa daje na dół ,więc możesz też piec nakryte zeby te warzywka zmiękły trochę
(a gotuje pod przykryciem )
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
no z tymi warzywami to zawalilam, bo chcialam najpierw sprobowac, czy mi te golabki zmieszcza sie w naczyniu zaroodpornym, a jak juz byly tak ladnie ulozone to szkoda mi bylo ich wyciagac, dlatego dalam warzywa na wierzch
icon_mrgreen.gif


ale wiem, ze effekt nie bedzie taki sam

aha, jak narazie to farsz wyszedl przepyszny
mniam.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
zrobione!!! bardzo pyszne, super farsz
mniam.gif
jeszcze beda na jutro i moze na pojutrze
icon_lol.gif

dzieki Margot!!! uwielbiam golabki, ale nie chce ich robic z miesem

IMG_5442.jpg

 

Załączniki

  • IMG_5442.jpg
    IMG_5442.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja chcę gołąbka
cry_1.gif

mniam.gif


Na pocieszenie zjem dzisaj na obiad bigos wege - tez kapusta
icon_wink.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Taaa, już powinny siedzieć w piecu, a ja dopiero pieczarki smażę, tak to jest jak się czyta w między czasie cincin, chłop na pewno się ucieszy jak dostanie obiad na 15-tą...
icon_mrgreen.gif
Drugie pytanie czy się ucieszy na widok wegetariańskich gołąbków, hihihi
zwinker2.gif
pfeif2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jak będzie kręcił nosem to powiedz, ze znajoma jest chętna na nie (czyli ja
icon_mrgreen.gif
) i jej odeślesz
rofl.gif

icon_mrgreen.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ilonka właśnie wstawiłam, farsz pachniał baaardzo obiecująco
fiesgrins.gif
Mogę Ci wrzucić później w rurociąg tylko nie wiem czy się nie rozbladźga po drodze
icon_lol.gif

Mamy z Połówkiem umowę, że będzie dostawał obiady na zmianę jarskie i mięsne, wczoraj był mięsny więc...
rofl.gif

Idę kończyć robić zupę fasolową
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: