- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Co potrzeba?
- 1 kg - 1,5 kg filetów pangi
- 1 cytryna
- 2 lub 3 cebule
- 15 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól, pieprz, wegeta
- Średni słoiczek koncentratu pomidorowego
- szklanka octu 10%
- 2,5 szklanki wody
- kostka knorr oregano, bazylia.
- 1 łyżka cukru
Do panierownia:
- jajka
- mąka kukurydziana
- bułka tarta.
Filety rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki około 5 cm, posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i utartą skórką cytrynową. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na około godzinę.
W tym czasie ugotować zalewę. W 2,5 szklanki wody dodać pokrojone w plasterki cebule, goździki, ziele, liście laurowe, wegetę, łyżeczkę cukru i koncentrat pomidorowy. Do gotującej się zalewy wlać szklankę octu i gotować jeszcze około 5 minut. Przyprawić pieprzem. Pod koniec gotowania rozkruszyć kostki Knorr. Zamieszać i zostawić zalewę do ostudzenia.
W zależności od koncentratu, można dosłodzić, ale niekoniecznie.
Rybę obtoczyć w mące kukurydzianej, w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoto, odsączyć.
Gdy zalewa wystygnie na dno słoja lub szklanego naczynia wlać trochę zalewy z cebulką i włożyć rybę przekładając ją zalewą i cebulką. Przykryć folią bądź zakrętką i odstawić do lodówki na 12 do 24 godzin. Czym dłużej stoi tym jest lepsza.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: