Szarlotka cioci Ali

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Duza, bardzo krucha szarlotka. Taka piakowo-sypko krucha, a nie twardo-chrupiaco krucha.
Z bardzo interesujaca konsystencja jablek. Miekkie sa, ale przy krojeniu widac cale, nierozctapane kawalki.

IMG_1602_1.JPG

na ciasto

3 szkl maki
5 zoltek
25dkg masla (bezmlecznie tluszcz kokosowy - polska planta)
2 lyzki oleju
cukier waniliowy
szczypta soli

do przelozenia potrzebne bedzie:
5 bialek
1 szkl cukru
2 kg jablek

Zagniesc kruche ciasto i 2/3 objetosci wylozyc na posmarowana, wysypana bulka/kasza blache (minimum 23x33cm nie nizsza niz 5cm). 1/3 przetrzymac w lodowce.
Podziobac widelcem, wylozyc na ciasto pokrojone w gruba kostke jablka i piec 30 min w tem 180C.

W miedzyczasie ubic piane z bialek dodajac cukier.
Wylozyc na jablka, na wierzch pokruszyc reszte ciasta i piec nastepne 30 min w temp 180C.
 

Załączniki

  • IMG_1602_1.JPG
    IMG_1602_1.JPG
    25.5 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Czy cukru wystarczy tyle co w piance? Bo ciasto ani jabłka nie zawierają go w ogóle (no, z wyjątkiem cukru waniliowego, ale czy to dosyć?)
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wystarczy! Za to tez ja lubie.
Niestety robiona na Swieto Dziekczynienia zniknela bardzo szybko, ale bede powtarzac i wtedy zalacze zdjecia.
Idea podobna do ciasta Katalonki, ale efektowniej wyglada.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
krok po kroku

prawie
icon_wink.gif
ktore tym razem nie robi wielkiej roznicy

zagniatanie ciasta
IMG_1594.JPG

przed pierwszym wlozeniem do pieca
IMG_1595.JPG IMG_1596.JPG
czyli ciasto i surowe jablka

drugie wlozenie do pieca .......... i efekt koncowy
IMG_1597.JPG IMG_1598.JPG
dolozona piana z bialek i reszta ciasta
 

Załączniki

  • IMG_1594.JPG
    IMG_1594.JPG
    15.5 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_1595.JPG
    IMG_1595.JPG
    11.9 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_1596.JPG
    IMG_1596.JPG
    17.2 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_1597.JPG
    IMG_1597.JPG
    16.5 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_1598.JPG
    IMG_1598.JPG
    17.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pamiętam jak z mamą robiłyśmy taką szarlotke
lecker.gif

 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
U mnie pierwszy raz robila Ciocia jak byla z wizyta, bo to z Jarka strony i wczesniej nie trafila mi sie u niej.
Zaraz po jej wyjezdzie jechalam do Polski, wiec tez nie pieklam, ale po powrocie...
Niestety moj maz moze na sniadanie i kolacje, wiec mimo swej wielkosci na dlugo nie starcza.
A ja tez bez grzechu w tym "nie starczaniu" nie jestem. Nie moge siedziec w domu obojetnie wiedzac, ze stoi w kuchni i tylko czeka, zeby ja zjesc
icon_mrgreen.gif


mialam nadzieje, ze zdjecia pomoga "sprzedac" towar
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
fotorelacja pierwsza klasa !! mimo, że tylko "prawie" krok po kroku
icon_wink.gif

Ja szarlotki chyba wszystkie uwielbiam (a już o moim bratanku nie wspomnę!), więc spróbuję kiedyś i ten przepis, z tym, że bardziej takie twardo-chrupiąco-kruche wolę niż piaskowo-sypko-kruche, ale to nic, szarlotka to szarlotka
mniam.gif
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Twarda nie bedzie. Nie ma mowy.
Za to swietna na duze zjazdy, bo naprawde duza i podzielna.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A moge z musem zrobić
icon_question.gif

Podpiekać ciasto wtedy czy nie
icon_question.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATbardziej takie twardo-chrupiąco-kruche wolę niż piaskowo-sypko-kruche
Polecam się zatem
icon_cool.gif
Zamiast nadzienia ze zdjęć po prostu duszone jabłka z cynamonem. tylko jeszcze na wierzch kruszonkę mu dać. Też lubię takie szarlotki, na przemian z miękkimi
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ilona, podpieklabym sam spod.
Bo jablka pieczone na wierzchu ciasta bez niczego nie puszczaja soku. Z musem moze wujsc albo zakalec albo breja.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Nareszcie pierwsza! Gratuluje i ciesze sie
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
kermidt @ 30 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=814527Ilona, podpieklabym sam spod.
Podpiekłam
daumen.gif


Mi dziękuję za sms'a
cvety.gif
(od wczoraj juz nie miałam dostępu do przepisu a piekłam dzisiaj rano).
Kawał poszedł do babci, ja wzięłam do domu 3 kawałki, bo jutro mam gościa na obiedzie to będzie na deser
icon_wink.gif
i reszta została u rodziców.
Fotkę mam ale wstawie w poniedziałek
icon_wink.gif


Ker
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
przez cale dziecinstwo to bylo moje ulubione ciasto
icon_smile.gif

tylko u nas nazywalo sie " skubaniec" i najczesciej do polowy wierzchniego ciasta dodawalo sie kakao
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0