Norymberskie Elisenlebkuchen czyli pierniczki Elizy

Agnieszka34

Member
Sie 1, 2008
18
1
0
No i jeszcze przepis na slynne Norymberskie Elisenlebkuchen czyli pierniczki Elizy:

Skladniki na okolo 16 St. Na oplatkach o srednicy 70mm


4 bialka
szczypta soli
250g cukru pudru
350g migdalow obranych z lupini ale z brazowa skorka zmielonych
okolo 20 migdalow obranych (patrz wykonanie) z brazowej skorki i podzielonych na polowki
pare kropli aromatu migdalowego
lyzeczka cynamonu
szczypta startej galki muszkatalowej lub czubek lyzeczki od herbaty zmielonego kwiatu muszkatu tzw. macis
czubek lyzeczki zmielonych gozdzikow
szczypta zmielonego kardamonu
pol lyzeczki potażu spzywczego lub sody oczyszczonej
lyzeczka amoniaku spozywczego rozpuszczonego w lyzce wody
100g siekanych migdalow
50g (po polowie) siekanej kandyzowanej skorki pomaanczowej i ctrynowej
2 garscie drobniutko pokrojonych bakalii - co kto lubi (suszone morele, daktyle, figi rodzynki i sliwki)
maly kieliszek rumu (niekoniecznie)

Oplatki do pieczenia 90 mm (moje byly 70mm)srednicy jeden (okolo 16 szt.) Jezeli mamy mniejsze wyjdzie wiecej pierniczkow.

Na glazure:

50g cukru pudru
lyzka goracej wody
pare kropli soku cytrynowego

Albo
1 lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze lub w mikrofali

Mozna oczywiscie polowe pierniczkow poukrowac a druga polowe polac czekolada

Przygotowanie:
20 calych migdalow zalac wrzatkiem i zostawic na 10 minut. Nastepnie odcedzic i obrac skorke ktora wtedy latwo schodzi. Podzielic nozykiem na polowki i odstawic do dekoracji.
Bakalie przebrac, umyc i posiekac drobniutko razem ze skorkami cytrusowymi zostawiajac lyzeczke sorki pomaranczowej do dekoracji. Wymieszac z siekanymi migdalami.
Uwaga:Jesli ktos lubi moze siekane bakalie zalac w sloiku kieliszkiem rumu szczelnie zakrecic i odstawic na pol godzinki lub dluzej.

Wykonanie:

4 zimne bialka ubic na bardzo sztywna, lsniaca piane ze szczypta soli dodajac stopniowo cukier puder.
Uwaga: aby bialka sie dobrze ubily nie moga one zawierac ani sladu zoltka. Miska i trzepaczka czy koncowka miksera nie moga nosic ani sladu tluszczu. Bialka powinny byc zimne.
Zmielone migdaly wymieszac z przyprawami, dodac potaz lub sode i rozpuszczony amoniak.
Uwaga: nie zastepowac ich proszkiem do piecznia. Potaż soda czy amoniak inaczej spulchniaja ciasto ktore rosnie dzieki nim wszerz a nie w gore.
Dalej ubijajac dodawac stopniowo mieszanke migdalowa, ze cztery krople olejku migdalowego i na koncu siekane bakalie.
Wymieszac. Na kazdy oplatek klasc lyzke stolowa masy mozna troszke wiecej (niekoniecznie porywajac caly opatek, tak na 2 cm wysokosci posrodku "kupki").
Klasc na blache wylozona papierem do pieczenia (nie za gesto) i wstawic na noc do zimnego piekarnika by pierniki obeschly.
Nastepnego dnia upiec w piekarniku (150° C czas pieczenia 40 min.)

Przygotowac lukier

Wymieszac cukier puder z woda i sokiem cytrynowym na gladki lukier. Gotowe pierniczki smarowac lukrem i ozdobic plowkami odlozonych migdalow kladac je promieniscie posrodku pierniczka. Ozdobic skorka pomaranczowa.

Jesli polewamy czekolada:

Rozpuscic czekolade w miseczce ustawionej na garnku z gotujaca sie woda tak by woda nie dotykala dna miski. Czekolada powinna sie rozpuscic ale nie wolno dopuscic by sala sie zbyt goraca bo wtedy czekolada sie zbryli i bedzie sie zle smarowac.

Test:
zaczerpnac lyzka czekolade i dotknac nia ust. Czekolada powinna byc dobrze ciepla ale nie parzyc. Nalezy rowniez uwazac by do czekolady nie dostala sie ani kropelka wody! Inaczej czekolada sie zbryli.
Rozpuszczona czekolada smarowac wystudzone pieniki ozdabiajac je jak wyzej.
Gotowe wypieki przechowywac do czasu spozycia w szczelnej puszce przekladajac poszczegolne warstwy papierem sniadaniowym.

Acha, moje sa akurat polane czekolada mleczna bo gorzkiej nie mialam wiec czekolada mleczna tez moze byc. Ale z gorzka sa - moim skromnym zdaniem - jeszcze smaczniejsze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: