Nadziewane papryki*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Tym razem, ponieważ wybór był duży, wzięłam do faszerowania większą ilość niedużych, jasnozielonych papryk. W supermarketach i na bazarach tanio można jeszcze kupić różne ich odmiany.

papryka_nadziewana.jpg

Składniki
10 niedużych jasnozielonych papryk
60 dkg mięsa mielonego (wołowe z wieprzowym)
2 czubate łyżki ryżu
mała cebula
jajko
ząbek czosnku
natka, koperek siekane
szczypta majeranku
2 szklanki bulionu (z kostki)
3-4 łyżki masła
sól, pieprz

Z papryki odciąć czapeczki od strony ogonka, oczyścić z nasion i białych błon. Kawałki miąższu, który został przy odkrojonych czapeczkach, drobno posiekać i dodać do miski, do której włożyliśmy mięso. Drobno posiekaną cebulę poddusić na łyżce masła do lekkiego zrumienienia i również dołożyć do miski. Ryż ugotować w dużej wodzie al dente, odcedzić i przelać zimną, żeby ostygł. Następnie dołożyć do mięsa, dodając przepuszczony przez praskę czosnek, po 2 - 3 łyżki siekanej natki i koperku, majeranek, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolita masę. Nadziewać nią papryki i ustawiać w rondlu jedną obok drugiej. Podłożyć 2 łyżki masła, podlać bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Podawać posypane świeżym koperkiem i ozdobione kleksem śmietany. Równie dobrze smakuje z bagietką, jak i ziemniakami puree.
 

Załączniki

  • papryka_nadziewana.jpg
    papryka_nadziewana.jpg
    147.2 KB · Wyświetleń: 0

Evva2

Member
Wrz 9, 2008
183
0
0
Ela, takie papryki są pyszne i zawsze wychodzą, spróbuj. Ja tych nie robiłam ale robie podobne - używam czerwonej papryki, i zalewam je wodą nie bulionem (bulion sam sie zrobi a zdrowiej). Do środka można dać też pomidora.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja też gorąco namawiam do spróbowania. Można to danie robić oczywiście i z czerwonej papryki, wychodzi równie smaczne. Podlewam bulionem, bo daje to smaczniejszy sos. Chociaż teraz papryka jest droższa, taki obiad nie zrujnuje jeszcze domowego budżetu. Powodzenia.
lecker.gif
 

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Cześć
wink.gif

Widzę, ze rozprawiacie drogie panie o papryce faszerowanej. To jedna z moich ulubionych potraw, robię ją tak jak Ty Seniorko, tyle że zamiast gotować ,przypiekam paprykę w piekarniku aż porobią się na niej takie czarne plamy z przypalonej skórki. Jak już się porobią , wyciągam papryki i wkładam je do foliowej reklamówki i zostawiam... Z lekko ostudzonych ściąga się świetnie skórkę,nadziewam i wkładam do żaroodpornego naczynia i zapiekam.Na końcu podlewam sosem śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem suszonej słodkiej papryki i piekę jeszcze około kwadransa. Smakuje wyśmienicie
lecker.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,890
211
63
Ja do tej wody, w której gotują się papryki dodaję przecier pomidorowy i ma wtedy super sosik
icon_smile.gif
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
mmm.. jakie to dobre
icon_smile.gif
zrobilam na dzisiejszy i jutrzejszy obiad. mnie i rodzince bardzo smakowalo:) z moich odstepstw od oryginalu: nie dalam natki, wieeecej czosnku, a po wyjeciu papryk, rosol zagescilam maka, dodalam koncentrat pomidorowy, majeranek i oregano.

dzieki seniorko za przepis:) nie wiem czemu zawsze wydawalo mi sie, ze zrobienie faszerowanych papryk to jakas wyzsza szkola jazdy;-) a to banal. i jaki smaczny przy tym;-)
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja też zaczęłam podprawiać bulion, w którym dusiły się papryki. Oczywiście, jest o wiele smaczniejszy. Początkowo tego nie robiłam, bo to dodatkowe kalorie, ale mam w poważaniu kalorie, kiedy o smak chodzi. Dzięki z podpowiedzi.