- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Robiłam dzis flaczki. Takie normalne, mięsne. Przypomniało mi się, że dawno temu, kiedy trudno było kupic prawdziwe flaczki wolowe, robiłam danie, które smakowalo bardzo podobnie, choc nie było w nim mięsa.
Dwa, trzy naleśniki
Surowa marchew, pietruszka, kawałek selera, por
Łyżka smalcu
Rosół albo wywar z jarzyn, ostatecznie kostka rosołowa
Przyprawy - majeranek, pieprz, słodka papryka, utarta gałka muszkatolowa, sól
Rumiana zasmażka (odrobina smalcu i płaska łyżeczka mąki)
Jarzyny pokrajać w paseczki (słupki), udusic na smalcu, lekko soląc.
Naleśniki pokrajać w paski szerokości 0,5 cm, zalać rosołem, dodać uduszone jarzyny i przyprawy, zagęścić rumiana zasmażką.
Podawać z kromkami byłki.
Bardzo możliwe, że ten albo podobny przepis juz na forum jest. Szukałam, nie znalazłam. Jeżeli jest, bez żalu go usunę.
Dwa, trzy naleśniki
Surowa marchew, pietruszka, kawałek selera, por
Łyżka smalcu
Rosół albo wywar z jarzyn, ostatecznie kostka rosołowa
Przyprawy - majeranek, pieprz, słodka papryka, utarta gałka muszkatolowa, sól
Rumiana zasmażka (odrobina smalcu i płaska łyżeczka mąki)
Jarzyny pokrajać w paseczki (słupki), udusic na smalcu, lekko soląc.
Naleśniki pokrajać w paski szerokości 0,5 cm, zalać rosołem, dodać uduszone jarzyny i przyprawy, zagęścić rumiana zasmażką.
Podawać z kromkami byłki.
Bardzo możliwe, że ten albo podobny przepis juz na forum jest. Szukałam, nie znalazłam. Jeżeli jest, bez żalu go usunę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: