Naleśnikowe flaczki

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Robiłam dzis flaczki. Takie normalne, mięsne. Przypomniało mi się, że dawno temu, kiedy trudno było kupic prawdziwe flaczki wolowe, robiłam danie, które smakowalo bardzo podobnie, choc nie było w nim mięsa.

Dwa, trzy naleśniki
Surowa marchew, pietruszka, kawałek selera, por
Łyżka smalcu
Rosół albo wywar z jarzyn, ostatecznie kostka rosołowa
Przyprawy - majeranek, pieprz, słodka papryka, utarta gałka muszkatolowa, sól
Rumiana zasmażka (odrobina smalcu i płaska łyżeczka mąki)

Jarzyny pokrajać w paseczki (słupki), udusic na smalcu, lekko soląc.
Naleśniki pokrajać w paski szerokości 0,5 cm, zalać rosołem, dodać uduszone jarzyny i przyprawy, zagęścić rumiana zasmażką.

Podawać z kromkami byłki.


Bardzo możliwe, że ten albo podobny przepis juz na forum jest. Szukałam, nie znalazłam. Jeżeli jest, bez żalu go usunę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: