Ciasto z duuuużą ilością białej czekolady

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
stąd wysylkowa.pl/ks881132.html

300 g białej czekolady
150 g masła
5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
80 g cukru
2 łyżki mąki
Cukier puder


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem
Przestudzić
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
Wlać czekoladę z masłem
Wymieszać
Dodać mąkę

Białka ubić
Delikatnie wymieszać z resztą masy

Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i
wysypać tartą bułką
Wlać ciasto
Piec 35 minut

Pospać cukrem pudrem

Autorka każe zaczekać minimum 2 – 3 h
My nie wytrzymaliśmy
Lekko ciepłe jest wyborne. Zimne zresztą też :D

Podczas pieczenia wyrośnie. Stygnąc opadnie. Tak ma być.

To ciasto jest bardzo słodkie, dobrze byłoby podać je z jakimiś kwaśnymi owocami.
Autorka sugeruje truskawki ... w białej czekoladzie. Hmm
Wg mnie porzeczki byłyby idealne, albo maliny.. truskawki też, ale zdecydowanie bez
czekolady

ps. co ciekawe czekolady w cieście nie czuć za bardzo. Użyłam Wedlowskiej..

MwmFkBagjHz1Ge2BCB.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Zrobiłam dziś, jest bardzo smaczne, z tym że zupełnie nieciastowe:) To bardziej taki pieczony deser, a jeśli ciasto to ma konsystencję leciutkiego sernika. Dałam dwa razy mniej cukru i nie posypałam pudrem, jest idealne jak dla nas, pół zjedliśmy na ciepło. Wspaniały przepis.
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Gdzie kupujecie białą czekoladę? Kiedyś kupowałam tą najtańszą w rodzaju allegro w supermarketach i było ok.a teraz znikły.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Dzięki za odpowiedź.W moim miasteczku od pewnego czasu ani w Lidlu ani w Biedronce i innych tego rodzaju sklepach ,czekolady białej nie uświadczysz.Nie wiem co się stało.Trzeba będzie faktycznie kupić z tej wyższej półki w innych sklepach.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
cry_1.gif

Czy moglabym zrobic z gorzka?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dzis juz nie
icon_mrgreen.gif
ale na pewno zrobie

szczegolnie po Twoim zdjeciu!
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Sie piecze
icon_mrgreen.gif




A tak wyglada:

ciasto_z_biala_czekolada.jpg

ciasto_z_biala_czekolada1.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_z_biala_czekolada1.jpg
    ciasto_z_biala_czekolada1.jpg
    110.4 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasto_z_biala_czekolada.jpg
    ciasto_z_biala_czekolada.jpg
    130.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
kurde tak mi się chciało tego ciasta.
i oczywiscie wyszedł zakalec

moja wina to masa rzadka była dośc i ją wlałam do mojej ulubionej foremki do brownie z tchibo ktora ma wyciągane dno i ma prawo trochę przeciekać.
jak zaczęła przeciekać to to co nakapało zaczęło się palić więc chyba z dwa razy otworzyłam dymiący piekarnik.
owszem wyrosło wielkie ale jak opadło to miało może dwa centymetry

a tak w ogóle jak z masłem?
bo w przepisie jest 150 gram a nie jest napisane co z nim dalej. ja rozpuściłam i dodałam na sam koniec
czy to tez mogło spowodować zakalec?
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
ale apetycznie to mi wygląda. A dziewczyny, czy Wam biała czekolada się nie waży?? Ja kilka razy próbowałam już z nią współpracować, ale zawsze mi się pod wpływem temp. robiła kasza
icon_sad.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Z mojego doświadczenia wynika, że białą czekoladę trzeba rozpuszczać na parze rzecz jasna, na dużej powierzchni i wolnym ogniu, i zdjąć z ognia jak tylko zmieni konsystencje. Jeśli sie za długo trzyma, to sie wlasnie zaczyna warzyć. A i czasem ta metoda nie dziala- czekolada ogólnie bywa złośliwa, zwykła też.
icon_smile.gif
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
robię tak, jak piszesz, ale najwidoczniej wciąż jeszcze coś nie tak robię, albo może nie taką czekoladę kupuję, ostatnio próbowałam z wedlowską i milką.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,642
113
Ostatnią edycję dokonał moderator: