lasagne ze szpinakiem

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
składniki:
1 kg mrozonego szpinaku a jeszcze lepiej swieżego
250g sera białego (twarogu)
2 ząbki czosnku
lasagne
ok. 20dkg sera żółtego najlepiej jakiegoś ostrego
sos beszamelowy ( 2 łyżli masła + 2 łyzki mąki + 2 szklanki mleka + sól, pieprz, gałka muszkatałowa)

szpinak wrzucić do garnka i odparować nadmiar wody, dodac czosnek, sól i pieprz. Przestudzić i wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem. Zrobić sos beszamelowy: rozpuścic masło , dodac mąkę rozmieszać trzepaczką i cały czas mieszając dodac mleko i przyprawy. Foremkę wysmarowac masłem, najpierw wlać sos, potem lasagne, następnie szpinak, na to płaty , sos, szpiank , płaty sos. Na koniec dać starty ser. Zapiekać ok 30-40 min w 200 stopniach C.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: