Robiłam tę potrawę kilkakrotnie i za każdym razem bardzo mi smakowała. Banany do gotowania w Polsce można już dostać, tylko nigdy nie wiadomo gdzie i kiedy. Jeśli wybieramy te zwykłe, to nieduże, twarde, zielone. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza.
Składniki
50 dkg łopatki wieprzowej
4 cebule
1 łyżeczka curry
1/2 puszki pomidorów pelati
4 zielone banany (ja czasem biorę 3 jak są większe)
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Opłukane mięso kroimy w 3 cm kostkę. Obraną cebulę grubo siekamy. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na brązowo, następnie dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem 5 minut. Mieszamy z solą i curry, dodajemy pomidory z sokiem i dusimy pod przykryciem 1 1/4 godziny. Ewentualnie dolewamy trochę wody. Banany obieramy, kroimy w 3 cm kawałki i dodajemy do mięsa. Wszystko dusimy jeszcze 15 minut. Doprawiamy na ostro i podajemy z ryżem wypieczonym na sypko albo ze świeżą bagietką i w obu przypadkach z sałatą.
Składniki
50 dkg łopatki wieprzowej
4 cebule
1 łyżeczka curry
1/2 puszki pomidorów pelati
4 zielone banany (ja czasem biorę 3 jak są większe)
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Opłukane mięso kroimy w 3 cm kostkę. Obraną cebulę grubo siekamy. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na brązowo, następnie dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem 5 minut. Mieszamy z solą i curry, dodajemy pomidory z sokiem i dusimy pod przykryciem 1 1/4 godziny. Ewentualnie dolewamy trochę wody. Banany obieramy, kroimy w 3 cm kawałki i dodajemy do mięsa. Wszystko dusimy jeszcze 15 minut. Doprawiamy na ostro i podajemy z ryżem wypieczonym na sypko albo ze świeżą bagietką i w obu przypadkach z sałatą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: