Tarta orzechowa z karmelową polewą

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Przepis oryginalny podała Miszam w Galerii Potraw: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79448041,79448041.html Ja wprowadziłam parę zmian, o których piszę niżej.

Ciasto:

250 g mąki
125 masła
2 żółtka
1 łyżeczka melasy z cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy (zamiast melasy i cukru waniliowego można dodać dwie łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego)

Wszystkie składniki ciasta zmiksować, przełożyć do formy (24cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Uformować ok. 3cm brzeg, ewentualnie schłodzić, podpiec
na sucho 15 min w piekarniku nagrzanym 180C.

Masa orzechowa:

200g masła
180g cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
50g mąki pszennej

100g zmielonych migdałów
100g zmielonych orzechów włoskich
100g zmielonych orzechów laskowych

Masło ubić z cukrami na puszystą masę, dodawać, po jednym, jajka cały czas
miksując. Wymieszać z orzechami i mąką, przełożyć na podpieczone ciasto, piec
ok. 30 min w 170C do lekkiego zrumienienia.

Wierzch:

Przyrumienić 100g drobnego cukru, zalać 120g śmietany UHT 30%, gotować do
zgęstnienia, zdjąć z ognia, dodać łyżkę rumu, udekorować ciasto.

Moje modyfikacje:

- do ciasta użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej
- dodałam więcej melasy - ok. 2 łyżek
- do masy orzechowej dodałam połowę masła i tylko orzechy laskowe
- orzechy wcześniej uprażyłam w 200*C przez ok. 10 minut żeby pozbyć się skórki

tarta_orzechowa111.jpg tarta_orzechowa222.jpg
 

Załączniki

  • tarta_orzechowa111.jpg
    tarta_orzechowa111.jpg
    67.5 KB · Wyświetleń: 1
  • tarta_orzechowa222.jpg
    tarta_orzechowa222.jpg
    79.7 KB · Wyświetleń: 1

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Faktycznie polewa wyszła lustrzana
icon_lol.gif
A tak w ogóle to nadzienie mnie zaskoczyło trochę, bo wyszło takie ciastowe choć liczylam na odrobinę kremowości
icon_wink.gif