Zrazy z grzybami i ziemniakami*

Goszcz

Member
Lis 19, 2008
21
0
0
Bardzo smaczny przepis z kuchnia.tv z programu "Para w kuchni". Dzisiaj zrobiliśmy to, ale z mięsem wieprzowym i wyszło przepyszne
icon_smile.gif


Zrazy z grzybami i ziemniakami

Składniki:
mała polędwica wołowa (ok.700 g)
6-8 ziemniaków
5 cebul
3 ząbki czosnku
garść grzybów suszonych
1 łyżka mąki
sól, pieprz
250 ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki

Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, odcedzić (wywar zachować), pokroić w paseczki. Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, przyprawić pieprzem, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju. Zrumienione steki odstawić. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki i posiekany czosnek. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć obsmażone mięso, ponownie ziemniaki, potem cebulę z grzybami. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać pieprzem. Wymieszać wywar z grzybów ze śmietaną (można dodać łyżkę mąki). Polać wywarem z grzybów całą powierzchnię dania i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 40-60 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

Niestety nie mam aparatu, żeby zrobić zdjęcie
icon_sad.gif
A, to naczynie żaroodporne musi być spore
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: