![]() ![]() |
28 Nov 2008, 20:05
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.619 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 |
pasz8.JPG ( 81.97K )
Suma pobrań: 1Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 150 g margaryny -1/2 szklanki gęstej, kwaśniej śmietany (18 - 22%) - 30 g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Śmietanę wymieszac z drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Mąkę posiekac z margaryną (ja margarynę ucieram na tarce-grube oczka). Dodac sól i śmietanę z drożdżami. Wyrobic ciasto, aż będzie gładkie i lśniące ( u mnie trwało to coś około 5 minut). Odstawic na 30 minut, pod przykryciem. Po tym czasie , możemy ciasto dowolnie formowac. Paszteciki: z kawałka ciasta formuję wałeczek, który rozwałkowuję na długi prostokąt. Na środku prostokąta, przez jego całą długośc, układam farsz. Jeden brzeg ciasta zakładam za farszem i dociskam. Roluję do drugiego brzegu ciasta. Powstały wałek ciasta z farszem, kroję na ukos niczym takie duże kopytka. Pierożki: Z kawałka ciasta formuję wałeczek (trochę grubszy od poprzedniego) i tnę na kawałki długości ok.4-5 cm . Teraz każdy kawałek ciasta rozwałkowuję, układam farsz, zakładam ciasta z jednej strony na drogą, mocno zlepiając brzeg. Ja formuję na brzegu "falbankę", która niestety trochę się rozłazi podczas pieczenia. Paszteciki lub pierożki, układamy na blaszce i smarujemy ubitym jajkiem . Pieczemy do zrumienienia (u mnie 25 minut) w temperaturze 180 stopni.
pier2.JPG ( 82.54K )
Suma pobrań: 3Podajemy do barszczu czerwonego |
|
|
|
28 Nov 2008, 22:05
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 365 Dołączył: 3-June 08 Użytkownik nr: 9.388 |
Bea wielkie dzieki
|
|
|
|
5 Dec 2008, 10:19
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.690 Dołączył: 27-February 06 Skąd: Europa Użytkownik nr: 1.438 |
Piekłam w/g przepisu ale moje ciasto zupełnie nie wyglądało jak na zdjęciu (nie wiem czemu ale nastawiałam się ze będzie to odrobine przypominać maślane bułeczki).
No i mielenie warzyw z mięsem a w zasadzie marchewki - tez nie dla nas, dzieci od razu ją wyczuły i skończyło się "rumakowanie" ;) Niemniej, samo ciasto łatwo się przyrządza, łatwo wałkuje i roluje, troszkę gorzej szło mi krojenie go na kawałki. |
|
|
|
5 Dec 2008, 12:20
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.619 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 |
Piekłam w/g przepisu ale moje ciasto zupełnie nie wyglądało jak na zdjęciu (nie wiem czemu ale nastawiałam się ze będzie to odrobine przypominać maślane bułeczki). No i mielenie warzyw z mięsem a w zasadzie marchewki - tez nie dla nas, dzieci od razu ją wyczuły i skończyło się "rumakowanie" ;) Niemniej, samo ciasto łatwo się przyrządza, łatwo wałkuje i roluje, troszkę gorzej szło mi krojenie go na kawałki. No popatrz, a ja ładuję marchewkę i inne korzonki, bo mięso nie jest wtedy suche a warzyw i tak się nie wyczuwa. No, chyba że jest ich b.dużo. Czasami gotuję trochę kapusty kiszonej, którą siekam i dokładam do mięcha. Farsz jest wtedy bardziej wyrazisty w smaku. |
|
|
|
5 Dec 2008, 12:47
|
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.690 Dołączył: 27-February 06 Skąd: Europa Użytkownik nr: 1.438 |
Dokładne tak - do polowy farszu dodałam gotowanej kapusty kiszonej
No, ale marchewke dzieciaki wyczuły i było po jedzeniu pasztecików ... |
|
|
|
1 Jan 2009, 21:26
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 292 Dołączył: 9-March 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 8.082 |
Krystyno , zrobiłam na Sylwestra paszteciki wg Twojego przepisu - były pyszne ! Nadziałam je farszem pieczarkowo-cebulowym - i do tego czerwony barszczyk do popicia - bardzo nam smakowała taka przekąska
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:44 |