Domowy pasztet świąteczny

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Nie boicie sie, ze w jajkach sie namnazaja bakterie podczas procesow zamrazania i odmrazania? A ja myslalam, ze jestem kamikadze, bo jem surowe jajka
icon_razz.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ale surowe jajka się też mrozi przecież, ja od lat mrożę krokiety opanierowane w jajku i bułce i smażę dopiero po rozmrożeniu - nigdy nic nam się z tego względu nie stało
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dobrze to wiedzieć Cinko, bo ja, stara gospodyni, przeważnie mrożę przetworzone produkty. A teraz mam, dzięki Tobie, nowy wygodny sposób mrożenia.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Raz w życiu zamroziłam gotowy, upieczony pasztet i nigdy więcej tego nie zrobię. W przeciwieństwie do surowych mrożonych ten po rozmrożeniu miał inną konsystencję niż normalnie i nie był smaczny.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
To prawda, ze konsystencja sie zmienia, ale ja i tak mroze. Robi sie taki jakis lekko trocinowaty. Lubie domowy pasztet, robie go rzadko i raczej nei dam rady zjesc calego od razu
icon_wink.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
hazo @ 13 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409888Raz w życiu zamroziłam gotowy, upieczony pasztet i nigdy więcej tego nie zrobię. W przeciwieństwie do surowych mrożonych ten po rozmrożeniu miał inną konsystencję niż normalnie i nie był smaczny.
Bardzo cenna uwaga. Ja, na razie, mam tylu chętnych zjadaczy na ten pasztet, że właściwie nie ma co mrozić. Jak sytruacja się zmieni, wtedy zacznę zastanawiać się, co zrobić. Powtarzam - asika mrozi go z dobrym skutkiem. A teraz Ty hazo, zainteresowałaś mnie odmienną metodą. Spróbuję wobec tego jutro przygotować i bez pieczenia zamrozić. Tym razem będzie według Twoich sugestii. Dzięki i pozdrowienia.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
hazo @ 13 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409888Raz w życiu zamroziłam gotowy, upieczony pasztet i nigdy więcej tego nie zrobię. W przeciwieństwie do surowych mrożonych ten po rozmrożeniu miał inną konsystencję niż normalnie i nie był smaczny.
Od wielu lat piekę prawie taki sam pasztet, tylko bez użycia smalcu i duszę mięso w szybkowarze.
Mrożę niemal za każdym pieczeniem
icon_smile.gif
i zawsze jest pyszny, nic się nie zmienia. Może w zamrażalniku problem
gruebel_2.gif

U mnie -20 st.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
seniorka @ 14 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1409917Bardzo cenna uwaga. Ja, na razie, mam tylu chętnych zjadaczy na ten pasztet, że właściwie nie ma co mrozić. Jak sytruacja się zmieni, wtedy zacznę zastanawiać się, co zrobić. Powtarzam - asika mrozi go z dobrym skutkiem. A teraz Ty hazo, zainteresowałaś mnie odmienną metodą. Spróbuję wobec tego jutro przygotować i bez pieczenia zamrozić. Tym razem będzie według Twoich sugestii. Dzięki i pozdrowienia.
Tez uważam, ze lepiej mrozic nieupieczony.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
0
0
Ja pasztet(nie ten) już upieczony kiedyś zamroziłam(był szczelnie zapakowany,a lodówkę mam nową i myślę,że dobrą)i po rozmrożeniu nie był już tak smaczny jak przed.Tzn zjedliśmy go do końca,ale stracił swoją "kremistość"i zrobił się kruszący i wiórowaty.Teraz wolę upiec mniej i zjeść go ze smakiem.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
neteczka @ 15 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1410486Ja pasztet(nie ten) już upieczony kiedyś zamroziłam(był szczelnie zapakowany,a lodówkę mam nową i myślę,że dobrą)i po rozmrożeniu nie był już tak smaczny jak przed.Tzn zjedliśmy go do końca,ale stracił swoją "kremistość"i zrobił się kruszący i wiórowaty.Teraz wolę upiec mniej i zjeść go ze smakiem.
Neteczko, wlasnie o tym pisalam wyzej
icon_biggrin.gif
I nigdy nie mam problemow z zamrazaniem/rozmrazaniem produktow.
 

djulliet

Member
Lut 18, 2006
8
0
0
Mój pierwszy pasztet właśnie wyjechał z piekarnika, masa była smakowita więc mam nadzieję że posmakuje podczas Świąt
icon_smile.gif

Dla posiadaczy ręcznych maszynek-opcja przyspieszenia -najpierw wrzuciłam wszystko do malaksera, potem taką pulpę puściłam
przez maszynkę na najmniejszym sitku do maku- wyszło bardzo kremowe już po 1 razie.
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
Upieczony ,smak bardzo dobry dałam mniej wątróbki .
pasztet.JPG
 

Załączniki

  • pasztet.JPG
    pasztet.JPG
    45.5 KB · Wyświetleń: 22