Pikantna polędwica wieprzowa

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Szybka, bo smażona na dużym ogniu, pikantna potrawa. Rewelacyjna z pieczonymi na oliwie ziemniakami.
Proporcje dla 2 zgłodniałych osób

1 polędwiczka wieprzowa pokrojona w około 0,5 cm plastry
1 czerwona papryka przekrojona na 4, a potem w paski
1 duża cebula pokrojona w grube piórka
2 duże ząbki czosnku (najlepiej polskiego, od baby, chiński supermarketowy to zupełnie nie jest to) pokrojone w plasterki
oliwa
sól
3 spore szczypty gruboziarnistej przyprawy Zulu Fire, dostępnej w Kuchniach Świata (grubo tłuczony czarny pieprz, czerwona papryka, płatki chili, żeńszeń i peppadew- to jakiś rodzaj afrykańskiej papryczki), można użyć własnej mieszanki utłuczonego pieprzu, papryki i płatków chili.




Polędwicę posolić (ok. 1 płaska łyżeczka soli), oprószyć mieszanka przypraw, wymieszać ręką.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużym ogniu, obsmażyć partiami plastry mięsa na rumiano (po ok. 1,5 minuty z każdej strony), zdjąć z patelni. Dolać trochę oliwy, wrzucić cebulę, delikatnie zrumienić, dorzucić czosnek i paprykę. Smażyć cały czas na dużym ogniu kilka minut, mieszając, aż papryka lekko zmięknie, dodać mięso, wymieszać, sprawdzić czy wystarczająco słone, przykryć. Dusić, nie zmniejszając płomienia kilka minut (co jakis czas zamieszać, albo potrząsnąć patelnią, żeby się nie przypaliło, ewentualnie skorygować płomień). Koniec.
Najlepsze z pieczonymi ziemniakami Jamiego Olivera- u mnie tylko ze świeżym rozmarynem, bez czosnku i cebuli.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: