Rolmopsy z winem*

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Rolmopsy z winem

Przepis z "Twojego Stylu" sprzed lat.

50 dag matiasów
300 ml wytrawnego czerwonego wina
15 dag suszonych śliwek
25 dag miodu
100 ml winnego octu
goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy (po odrobinie), szczypta soli i cukru

Ugotować marynatę z wina, suszonych śliwek, miodu, octu i przypraw.
Doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki i gotować dalej 5 minut (nie dłużej).
Zwinąć rolmopsy, wkładając do każdego śliwkę, ułożyć w głębokim naczyniu, zalać marynatą.
Gotowe do jedzenia po 24 godzinach.

Moje uwagi:
Bardzo smaczne.
Robiłam wielokrotnie. Zdecydowanie lepiej jest zalać śledzie ostudzoną marynatą, po przy gorącej śledzie się robią zbyt miękkie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Z pierwszego przejrzenia przepisu wydaje mi się, że zostanie mi śliwek, chyba że przetnę każdy filet wzdłuż na pół. Nieważne jednak co bym zrobiła, chodzi mi o to, czy mogę te pozostałe śliwki włożyć do słoja ze śledziami i zalać je marynatą? Na pewno śledzie nie stracą na jakości. Przepis wykorzystam jak najszybciej. Na razie dojadam resztki poświąteczne. Zdjęcia nie obiecuję, bo nie mam aparatu.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Ja właśnie przecinam filety na pół, ale nie wzdłuż, a w poprzek.
Jeśli zostaje mi śliwek, wkładam je razem ze śledziami do marynaty.
Z lenistwa kiedyś nie zwinęłam rolmopsów, tylko pokroiłam śledzie w paski i wymieszałam z pokrojonymi śliwkami i marynatą.
Też były dobre.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tylko czemu tak pozno??? Nie mam juz sledzi!!!