Jest to bardzo smaczny i łagodny napój rozgrzewający, w sam raz dla tych, którzy wrócą mrożnym świtem z sylwestrowego balu. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki dla 4 osób
4 surowe żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
4 kieliszki (podgrzanego) rumu
wrzące mleko lub woda ( co kto woli)
Żóltka ucieramy "na puch" z cukrem pudrem, dodając stopniowo pod koniec ucierania podgrzany rum. Uzyskany krem żółtkowo - rumowy nakładamy do 4 szklanek i dopełniamy wrzącym mlekiem lub wodą. Kto woli grog mocniejszy napełnia szklanki tylko do 3/4 wysokości. Dla mnie smaczniejszy jest ten grog w wersji z mlekiem - tej mocniejszej. Doskonała rozgrzewka po przemarznięciu.
Składniki dla 4 osób
4 surowe żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
4 kieliszki (podgrzanego) rumu
wrzące mleko lub woda ( co kto woli)
Żóltka ucieramy "na puch" z cukrem pudrem, dodając stopniowo pod koniec ucierania podgrzany rum. Uzyskany krem żółtkowo - rumowy nakładamy do 4 szklanek i dopełniamy wrzącym mlekiem lub wodą. Kto woli grog mocniejszy napełnia szklanki tylko do 3/4 wysokości. Dla mnie smaczniejszy jest ten grog w wersji z mlekiem - tej mocniejszej. Doskonała rozgrzewka po przemarznięciu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: