Grog jajeczny*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jest to bardzo smaczny i łagodny napój rozgrzewający, w sam raz dla tych, którzy wrócą mrożnym świtem z sylwestrowego balu. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".

Składniki dla 4 osób
4 surowe żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
4 kieliszki (podgrzanego) rumu
wrzące mleko lub woda ( co kto woli)

Żóltka ucieramy "na puch" z cukrem pudrem, dodając stopniowo pod koniec ucierania podgrzany rum. Uzyskany krem żółtkowo - rumowy nakładamy do 4 szklanek i dopełniamy wrzącym mlekiem lub wodą. Kto woli grog mocniejszy napełnia szklanki tylko do 3/4 wysokości. Dla mnie smaczniejszy jest ten grog w wersji z mlekiem - tej mocniejszej. Doskonała rozgrzewka po przemarznięciu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
robie cos takiego, tylko do ucierania zoltek dodaje galke muszkatalowa i na wierzchu pianke tez posypuje starta galka
absolutna pychota