Nerki w czerwonym winie

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:
500 g nerek wieprzowych
1 łyżka mąki
5 cebulek szalotek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/8 l czerwonego wina
1/8 l śmietany
1 łyżka ostrej musztardy
sól i pieprz

Wykonanie:
1. Nerki opłukać, rozciąć wzdłuż i usunąć nożem białe części - błony, tłuszcz i żyłki, umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
2. Nerki położyć rozkrojoną stroną na dół, pokroić je w półcentymetrowe plastry i oprószyć mąką.
3. Obrane szalotki i czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać nerki i dusić 6 minut, często obracając. Wyłożyć na sito do osączenia.
4. Do tłuszczu dodać czerwone wino i gotować chwilę, aż część wina odparuje. Dodać śmietanę, musztardę i sos z duszonych i osączonych nerek. Ugotować gęsty sos, przyprawić solą i pieprzem, włożyć nerki i chwilę podgrzać na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku.

Smacznego!