- Lis 28, 2005
- 32,376
- 3,654
- 113
Roladki z kurczaka z szynką i szparagami
Na 6 osób:
3 pojedyncze duże filety z piersi kurczaka
6 plasterków szynki
6 plasterków żółtego sera
6 ugotowanych szparagów
sól, biały pieprz, bułka tarta, masło, oliwa, opcjonalnie - kilka listków świeżej szałwii
Filety przekroić wzdłuż na dwie części, każdą z nich zbić tłuczkiem (umieszczając ją wcześniej pomiędzy dwoma płatkami folii spożywczej), posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Na każdy filecik ułożyć po plasterku szynki, sera i po trzy odpowiednio przycięte szparagi. Na ser można też położyć po listku świeżej szałwii. Filety zwijać w rulony, obtaczać w tartej bułce i układać w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym oliwą. Na każdy rulonik położyć kilka wiórków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni najpierw przez 40 minut bez termoobiegu, potem - 10 minut z termoobiegiem.
Dodam, że pieczone drobiowe roladki to wdzięczne pole do eksperymentów.
Na zdjęciu wersja ze szpinakiem i pieczarkami:
Na 6 osób:
3 pojedyncze duże filety z piersi kurczaka
6 plasterków szynki
6 plasterków żółtego sera
6 ugotowanych szparagów
sól, biały pieprz, bułka tarta, masło, oliwa, opcjonalnie - kilka listków świeżej szałwii
Filety przekroić wzdłuż na dwie części, każdą z nich zbić tłuczkiem (umieszczając ją wcześniej pomiędzy dwoma płatkami folii spożywczej), posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Na każdy filecik ułożyć po plasterku szynki, sera i po trzy odpowiednio przycięte szparagi. Na ser można też położyć po listku świeżej szałwii. Filety zwijać w rulony, obtaczać w tartej bułce i układać w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym oliwą. Na każdy rulonik położyć kilka wiórków masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni najpierw przez 40 minut bez termoobiegu, potem - 10 minut z termoobiegiem.
Dodam, że pieczone drobiowe roladki to wdzięczne pole do eksperymentów.
Na zdjęciu wersja ze szpinakiem i pieczarkami:
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: