Wiejskie spaghetti

volpe

Member
Cze 4, 2008
52
0
0
Składniki:

500 g pomidorów
po 200 g porów, marchewek, cebuli
100 g selera
4 łyżki oleju
200 g spaghetti
1 łyżka masła
pieprz, tymianek, sól
100 g tartego sera - edamer, ementaler

Wykonanie:
1. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Oczyszczony por pokroić w krążki. Marchewkę, cebulę i seler pokroić w kostki.
2. W dużym garnku zagotować 2 l osolonej wody z niepełną łyżką oleju, włożyć spaghetti i gotować przez 10 minut.. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć i wymieszać z łyżką masła.
3. W garnku podgrzać resztę oleju, dodać cebulę, marchewkę oraz seler i dusić przez 5 minut stale mieszając. Dodać pomidory i gotować bez przykrycia przez dalsze 5 minut. Pod koniec dodać por i ponownie wszystko gotować przez 1 minutę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą tymianku.
4. Spaghetti połączyć z jarzynami i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać tartym serem.

Smacznego!