![]() ![]() |
8 Jan 2009, 12:34
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.644 Dołączył: 1-September 06 Skąd: PGR koło Wa-wy Użytkownik nr: 2.242 |
A taki banał, ale bardzo lubię.
Wpisuję, bo w kawiarni, do której wybrałam się z koleżanką, "kawa z pomarańczą" okazała się, delikatnie mówiąc, mało zjadliwa. Na kubek: - czubata łyżeczka kawy (ja - rozpuszczalna Valvet Jacobsa); - mniej czubata łyżeczka gorzkiego kakao; - 1/3 szklanki gorącego mleka; - skórka z pomarańczy zestrugana nożem, kawałek wielkości palca - cukier/miód do smaku; - opcjonalnie - korzenne przyprawy. Do kubka wsypać kawę, kakao, włożyć skórkę z pomarańczy, zalać gorącą wodą, dopełnić mlekiem. Dobrze wymieszać. Posłodzić wedle gustu i odstawić na pięć minut. Przyznaję, że słodzę toto tak trochę bez umiaru i traktuję trochę jak czekoladę. Deserowo znaczy. Smacznego. Może ktoś się skusi |
|
|
|
8 Jan 2009, 19:04
|
|
|
pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 234 Dołączył: 27-August 08 Skąd: okolice Wrocławia Użytkownik nr: 10.544 |
Ja chyba się skuszę, bo uwielbiam kakao
Problem jedynie tkwi w tym, zę aktualnie nie posiadam pomarańczy na stanie |
|
|
|
9 Jan 2009, 10:52
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.644 Dołączył: 1-September 06 Skąd: PGR koło Wa-wy Użytkownik nr: 2.242 |
Pewnie
|
|
|
|
9 Jan 2009, 11:20
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.675 Dołączył: 6-January 07 Skąd: Międzyzdroje Użytkownik nr: 2.980 |
Baardzo przyjemny rozgrzewacz. Lyzka miodu, przyprawa do szarlotki Kamisa, kawa kolumbijska ze zdelezowanego ekspresu. Skorka pomaranczy pasuje jak najbardziej
|
|
|
|
9 Jan 2009, 11:37
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 948 Dołączył: 22-August 06 Skąd: stąd Użytkownik nr: 2.169 |
Bradzo dobra chociaż dla mnie to bardziej czekolada o smaku kawowo-cytrusowym
dzięki Azazelle
kawa_z_kakao_i_cytrusami.jpg ( 66.13K )
Suma pobrań: 0 |
|
|
|
22 Jan 2009, 12:57
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 292 Dołączył: 9-March 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 8.082 |
Muszę spróbować - ostatnio na pomarańczowe smaki mnie wzięło
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3rd September 2010 - 09:53 |